Forum II Rotterdam

Forum II start medio 2017 voor BBC met de rol als (hoofd)toezicht. In oktober 2020 is het project overgedragen/opgeleverd aan gebruikers.

Project

Het project Forum II is opgedeeld in 3 bouwkundige percelen.

Perceel 2 bestaande uit de renovatie van het oude monumentale bankgebouw van de ABN-AMRO. Perceel 1 bestaat uit het realiseren van de constructieve en bouwkundige werkzaamheden (ruwbouw) voor de Expeditie, Primark, Woontoren en Lijnbaan van Forum II. Perceel 3 bestaat uit het realiseren van de afbouwwerkzaamheden voor de woontoren van Forum II.
Behoudens het casco van de oude ABN-AMRO toren, het casco van de begane grond van de bestaande Lijnbaan winkels en het monumentale pand (ABN-AMRO) wordt alles gesloopt.

Korte omschrijving project

Het project Forum II in Rotterdam is gelegen tussen de Lijnbaan, het Binnenwegplein, de Coolsingel en de van Oldenbarneveltplaats (naast de “koopgoot”).

Expeditie
Hiervoor is een kelder gerealiseerd die als nieuwe expeditie ruimte voor de Retail functies van Forum II functioneert. Transport naar deze nieuwe expeditie ruimte heeft toegang via een vrachtwagenlift.

Primark
Een groot deel van Forum II bestaat uit de nieuwe winkel van de Ierse mode retailer Primark. Deze winkel is centraal in het project gevestigd tussen het monument aan de Coolsingel en de winkels aan de Lijnbaan.

Woontoren
De voormalige kantoortoren van ABN-AMRO op de hoek van de Lijnbaan en de ‘Koopgoot’ zijn getransformeerd tot een wooncomplex met 103 vrije sector huurappartementen met golvende balkons. Deze appartementen zijn verdeeld over tien woonlagen.

Lijnbaa
Aan de ‘Koopgoot’ zijde en die van de Lijnbaan is uitgebreid en hebben een nieuwe gevel en een gewijzigde winkelindeling.
De Hollister winkel is open gebleven gedurende de bouw.

Functies

Forum II heeft een diversiteit aan functies:

  • Detailhandel
  • Horeca
  • Woningen
  • Kantoor

Bijzonderheden en uitdagingen

Grondwater in centrum Rotterdam:
In Rotterdam ligt het grondwaterniveau vrij hoog, om de bouwput (niveau -2) voor de expeditie-kelder te kunnen realiseren moet er veel grondwater afgevoerd worden, hiervoor is een bronnering en spanningsbemaling toegepast.

Combinatie van bestaand en nieuw:
De combinatie van bestaande en diverse nieuwe bouwdelen met verschillende nieuwe onderdelen (o.a. combinaties van diverse vloertypes) zorgen ervoor dat Forum II een complexe bouw is.

Binnenstedelijk bouwen:
Binnenstedelijk bouwen met een beperkte bouwplaats zorgt voor weinig opslag en voor een logistieke uitdaging. Groot transport wordt daarom volledig ingepland in een aanmeldingssysteem. Bij te veel groot transport kan men gebruik maken van een vooraf aangewezen wachtlocatie en een externe opslaglocatie (HUB).

Werken nabij trambaan:
Het werken nabij een trambaan waar zo’n beetje alle trams naar het centrum van Rotterdam passeren zorgt ervoor dat monitoring van de trambaan noodzakelijk is tijdens grondwerkzaamheden zoals het trillen van damwanden, het realiseren van palen etc. Het verzakken van deze trambaan kan ervoor zorgen dat zo’n beetje de helft van het openbaar vervoer van het centrum van Rotterdam plat ligt.

Uitdagend balkonsysteem:
Het balkonsysteem dat deels opgehangen wordt aan nieuwe verstevigde vloerranden en deels middels een staalconstructie aan een nieuwe dakvloer met verstevigde balken, is een systeem wat niet eerder is toegepast en daarom ook één van de grootste uitdagingen van het project.

Lees hier meer over het project.