Monumentale Huize Westerlicht klaar voor 21e eeuw

Oplevering toezicht Westerlicht Alkmaar

Op donderdag 29 oktober 2020 is Huize Westerlicht te Alkmaar opgeleverd, een project waar Henk Fleer het bouwkundig toezicht (heeft) verzorgd.

Dit schitterend Rijksmonument met een prachtige vijver ervoor in de midden van de Alkmaarder Hout, Nederlands oudste stadspark. Het fraaie pand is nu gerenoveerd, opgeleverd en overgedragen aan de Noordwest Ziekenhuisgroep. Nieuwsgierig hoe Westerlicht er nu uitziet? Bekijk dan de volgende video: www.nwz.nl/westerlicht-tour.

De renovatie van Huize Westerlicht, een van de rijksmonumenten op het ziekenhuisterrein in Alkmaar, is gereed. Bouwbedrijf Heijmans heeft het pand opgeleverd en daarmee weer overgedragen aan Noordwest Ziekenhuisgroep. In november wordt het pand verder ingericht. Begin december verhuizen de kantoren van ondersteunende afdelingen van Noordwest. Later die maand volgen de leslokalen en kantoren van de Noordwest Academie, het opleidingsinstituut voor toekomstige dokters en verpleegkundigen.

Virtuele tour
Passend bij de huidige coronamaatregelen heeft Noordwest een virtuele tour gemaakt door het gerenoveerde Huize Westerlicht. Deze tour biedt 360-gradenfoto’s en een schat aan informatie en historische foto’s van veel plekken in het pand. De tour is voor alle geïnteresseerden te bekijken via www.nwz.nl/westerlicht-tour (op pc, smartphone en tablet). Ook deze video geeft een mooie impressie van hoe Huize Westerlicht er momenteel uitziet. Noordwest hoopt in betere tijden alsnog rondleidingen te kunnen organiseren.

Renovatie
Naar een ontwerp van DOK Architecten met begeleiding van adviesbureau J. Vriesema en onder toezicht van BBC Bouwmanagement heeft bouwbedrijf Heijmans het verzorgingshuis uit 1932 gemoderniseerd en verduurzaamd. Tegelijkertijd zijn originele details, zoals de karakteristieke glas-in-loodramen, behouden gebleven. De gevel aan de voorzijde is in oude glorie hersteld. De zolder, een geliefd onderkomen voor vleermuizen, is intact gebleven.

Deze renovatie bestaat uit:

  • ​Geheel isoleren van de buitenschil. De boutenkozijnen voorzien van dubbele beglazing en opnieuw geschilderd. Verder is het gebouw weer teruggebracht naar de afmetingen uit 1932 en voorzien van 2 nieuwe kopgevels.
  • Het gehele binnenwerk is gestript en opnieuw ingedeeld met kantoren en leslokalen.

Deze renovatie heeft ± 1 jaar geduurd met een aanneemsom van ongeveer €7.300.000,- excl. BTW.
De renovatie van Huize Westerlicht is een belangrijke schakel in de gehele vernieuwbouw van Noordwest op locatie Alkmaar. De kantoren die verhuizen, waren voorheen gehuisvest in de gebouwdelen die momenteel gesloopt worden. Met deze sloop maakt Noordwest ruimte voor de nieuwbouw.​