Renovatie asr hoofdkantoor te Utrecht

Soort bouw: bestaande bouw, renovatie/restauratie/uitbreiding, kantoren
Periode: november 2012 - december 2015
Opdrachtgever: asr Nederland N.V.


renovatie a.s.r. hoofdkantoor te Utrecht

Het hoofdkantoor van asr is gelegen aan de Archimedeslaan in Utrecht. In 1974 werd het hoofdgebouw door Prins Bernard geopend en in gebruik genomen door de AMEV, een van de voorgangers van asr. Met zijn 84.000 m² aan totale oppervlakte is het pand een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland.

Renovatie asr

In 2010 besloot asr om het pand te renoveren en geen nieuw kantoor te bouwen. De locatie, kostenbesparing en de goede aansluiting op de duurzaamheidsambities van a.s.r. gaven hiervoor de doorslag. De renovatie betrof een complete metamorfose voor het massief ogende betonnen gebouw naar een licht en modern kantoor met een transparant karakter. Hiervoor is de bestaande gevel compleet gesloopt en zijn de betonnen gevelelementen vervangen door een zeer open vliesgevel met een zaagtandstructuur. Door het creëren van vides in de bestaande betonconstructie hebben het pand meer transparantie en licht gegeven. Aan de kopse kant zijn wintertuinen, welke binnen en buiten nauw met elkaar verweven zijn, gerealiseerd. Deze beleving van groen is doorgezet in de daktuinen en de groene gevel. In de oksel van het gebouw is een nieuw ondergronds vergadercentrum gerealiseerd. Tevens is het complete inbouwpakket inclusief interieur vervangen. Tijdens de verbouwing bleef het kantoor in gebruik. Het pand is in 3 fasen opgeleverd.

Bijzondere technische onderdelen

Het gebouw wordt verwarmd middel een warmtepompsysteem dat is opgebouwd is uit drie warmtepompen. De warmtepompen zijn gekoppeld aan 6 warme en 6 koude bronnen die op het terrein verspreid zijn en op diverse dieptes aangeboord. In de winter verzorgen de warmtepompen voor 80% de warmtevoorziening, de overige 20% wordt verzorgd door traditionele gasgestookte hoogrendement ketels. In de zomer werken de warmtepompen als koelmachine en verzorgen voor 100% de koelvraag in het gebouw. Aansluitend wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘vrije koeling’, in het tussenseizoen wordt gebruik gemaakt van de koude buitenlucht om de installaties in het gebouw te voorzien van koeling.

Opdracht

In opdracht van asr Nederland heeft BBC het bouwkundig – en installatietoezicht verzorgd.

Omvang: 80.000 m²
Bouwsom: € 99.925.000,00 exclusief btw

gevel asr kantoor
Het voormalig asr gebouw
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

René Vervoorn