Brandweerkazerne, Almere-Poort

Soort bouw: nieuwbouw, overheid
Periode: April 2021 – oktober 2022
Opdrachtgever: Gemeente Almere


Brandweerkazerne, Almere Poort

Deze iconische en energiezuinige brandweerkazerne wordt aangesloten op het stadsverwarming net. Naast zonnepanelen op het dak wordt gebruikgemaakt van duurzame installaties, triple beglazing en een gebouwschil met een hoge Rc-waarde.

De projectleiding en de directievoering van dit duurzame project wordt geleverd door BBC Bouwmanagement in opdracht van de Gemeente Almere.

Brandweerkazerne

De bouwplaats van het project bevindt zich aan de Argonweg in Almere-Poort. Een locatie gelegen aan de busbaan wat tevens ook gelijk de uitvalsweg is voor de reddingvoertuigen. De hulpdiensten in Almere maken veel gebruik van de busbanen zodat zij sneller ter plaatsen kunnen zijn.

De kazerne bestaat onder meer uit een stalling voor voertuigen, een verblijfsruimte met slaapkamers voor 24 uurs-diensten, een sportruimte, werkruimte, instructieruimte en kantoor- en nevenruimten. Daarnaast biedt de kazerne onderdak aan onder meer speciale aanhangwagens en boten van het duikteam. Ook is het de bedoeling dat er op het binnenterrein geoefend kan worden met bijvoorbeeld het openknippen van autowrakken.

Opbouw van de kazerne

De brandweerkazerne is gebouwd op een lichte helling, daardoor is de hoofdentree het laagst gelegen punt en de uitrit van de remise ligt daardoor op het zelfde niveau als de busbaan. Via de imposante entree voorzien van een zwart betonnen trappenhuis kom je op de begane grond en de 1e verdieping. Op de begane grond bevinden zich de receptie met kantoren, vergaderruimten, de sport/fitnessruimte, 8 slaapkamers welke per twee gekoppeld zijn aan 4 badkamers, lockerruimte, vuil opslag, spoelruimte, droogruimte, testruimte, wasplaats voor voertuigen en een remise welke ruimte biedt voor 7 blusvoertuigen. Op de eerste verdieping bevinden zich instructieruimten, een eetkamer, een keuken, een dakterras, een recreatieruimte, een TV ruimte en meerdere kantoren en spreekkamers. Rondom de kazerne zijn nog diverse voorzieningen zoals een vulpunt voor brandstof en water, een fietsenstalling, parkeergelegenheid voor personen auto’s, een overkapping, een oefenplaat en een sportcourt.

De indeling van de kazerne is in goed overleg tussen de architect, de gebruiker en de gemeente Almere tot stand gekomen. Hierdoor wordt er een pand gecreëerd dat toegespitst is op de wensen en behoeften van de gebruiker.

Energieprestatie kazerne

Het pand is zo ontworpen dat het voldoet aan de eis EPC≤1,00. De kazerne wordt aangesloten op het stadsverwarming net, voorzien van zonnepanelen, duurzame installaties, triple beglazing en een gebouwschil met een hoge Rc-waarde.

Plat dak                  Rc min = 8,00 m2 .K/W
Buitenmuur           Rc min = 4,50 m2 .K/W
Begane grond        Rc min = 3,50 m2 .K/W
Glas incl. kozijn     U         = 1,10 W/m2 .K

Het project komt tot stand met de inzet van

Het te realiseren vloeroppervlak van de nieuwe kazerne op een braakliggende kavel bedraagt circa 2.400 m² en bestaat uit twee bouwlagen. De kazerne bestaat op hoofdlijnen uit een stalling voor voertuigen, verblijfsruimte en slaapkamers voor de 24-uursdienst, werkplaatsen, een sportruimte, instructieruimte en kantoor- en nevenruimten. Daarnaast zal een overdekte, niet geklimatiseerde buitenstalling worden voorzien op het terrein. De oppervlakte van het in te richten terrein zelf bedraagt circa 6.300 m².

Meer projecten in opdracht van de Gemeente Almere:

Bouwplaats Brandweerkazerne
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Wouter Jan de Pagter