Donker Curtius, Den-Haag

Soort bouw:: nieuwbouw
Periode:: April 2021 - heden
Opdrachtgever:: Lucas Onderwijs


In opdracht van het Lucas onderwijs verzorgt BBC Bouwmanagement het toezicht en de directievoering van de nieuwbouw van het onderwijsgebouw Donker Curtius in Den-Haag. In het nieuwe onderwijsgebouw van ca. 11.000 m2 worden twee basisscholen, een middelbare school, een kinderdagverblijf en drie sportzalen gehuisvest. De twee basisscholen, De Oase en de Pastoor van Arsschool, bevinden zich in de noordvleugel. De middelbare school Hofstad Mavo Havo bevindt zich in de zuidvleugel. Kinderdagverblijf  en peuterspeelzaal Timo Dak bevinden zich op de begane grond tussen de twee vleugels in.

De verschillende functies van het gebouw zijn met elkaar verbonden door middel van multifunctionele ruimten en een interne wandelgang. Hierdoor kunnen de scholen en de kinderopvang gebruik maken van elkaars faciliteiten. Doordat de grote leerpleinen direct aan de lokalen gekoppeld kunnen worden heeft het gebouw een flexibele indeling. Het scholencomplex is ontworpen zonder dragende wanden, waardoor de scheidingswanden tussen de scholen verplaatst kunnen worden en op die manier groei en krimp onderling tussen de scholen kan worden opgevangen.

Het scholencomplex, ontworpen door Spring Architecten, is het eerste energieneutrale schoolgebouw in Den Haag. Er wordt voldaan aan energiebehoefte door middel van zonnepanelen en lucht- en waterpompen. Deze gebruiken de buitenlucht als energiebron. Het daglicht is dynamisch berekend waardoor het daglicht kan worden afgestemd op oriëntatie en gebruikerstijd. Dankzij deze methode heeft het ontwerpteam optimale glaspercentages en zonweringselementen vast weten te stellen, resulterend in een comfortabel binnenklimaat en een laag energieverbruik.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Robert Stok

Walter Verhaar