Entreegebouw en terrein AMC, Amsterdam

Soort bouw: nieuwbouw, zorg
Periode: april 2017 - heden
Opdrachtgever: AMC


ontwikkeling entree en voorterrein AMC

Voor de realisatie van het nieuwe entreegebouw incl. het voorliggend terrein is het hele terrein op de schop gegaan en wordt er een nieuwe verhoogde entree gerealiseerd met een groen voorterrein.

Entreegebouw

Het entreegebied van Amsterdam UMC, locatie AMC, verandert in een groene omgeving voor patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten en buurtbewoners. Midden in dit parkachtige landschap komt de hoofdingang van het ziekenhuis: een centrale ontvangsthal in de vorm van een glazen paviljoen.
Het idee achter de herontwikkeling is dat de nieuwe ingang een warm welkom, veilig ontvangst en een prettig verblijft uitstraalt. Er is straks één centrale ingang in plaats van twee. Buiten deze punten is het vooral ook belangrijk dat iedere bezoeker ongeacht het vervoer, het ziekenhuis op een efficiënte en comfortabele manier kan bereiken.

Het verhoogd gelegen entreegebouw van circa 2.000 m2 BVO, is vormgegeven als een soort paviljoen dat de hoofdentree en de entree polikliniek van het ziekenhuis verbindt en aanhaakt op de routes in het academisch ziekenhuis. Het heeft straks roltrappen, tochtsluizen, een ronde vliesgevel, houten plafonds en een fraaie afwerking.

De bovengrondse parkeerruimte bestaat uit circa 300 parkeerplekken voor auto’s, 31 motor/scooterplekken en 48 fiets- parkeerplekken. Er komt een K+R zone om de entree per auto makkelijk te bereiken. Tevens zullen de toegangen tot de ambulancedienst, de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost (SEH/HAP) aangelegd worden. Aansluitend aan het parkeerterrein wordt het voorterrein verder als park ingericht.

Tevens vormt het voorterrein/park ook een transitiefunctie met verbinding tussen het station Holendrecht en de Meibergdreef. Hiervoor is een brug gerealiseerd die de verbinding maakt tussen het openbaarvervoersplein van Holendrecht en en entreegebouw. Ook deze verbindingsbruf heeft BBC in opdracht.

Artikel: Johan Carlier (BBC) over de ontwikkelingen van het entreegebouw

Eerder gerealiseerd: Renovatie beddentorens AMC

 

Vorderingen entreegebouw AMC
Parkeerruimte entreegebouw AMC
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Wouter Jan de Pagter

Frank Reurs

Otto de Boer

Johan Carlier

Arthur Noordman

Erwin Menting