Feringa gebouw, Groningen

Soort bouw:: nieuwbouw
Periode:: September 2022 - heden
Opdrachtgever:: Ballast Nedam Building Projects


BBC Bouwmanagement verzorgt in opdracht van Ballast Nedam het toezicht van de bouw van één van de grootste laboratoriumgebouwen van Nederland en de universitaire wereld: Feringa Building. Het Feringa gebouw ligt op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het 260 meter lange gebouw krijgt aan de campuszijde een dubbelhoge passage met entrees, studieplekken, een restaurant en toegang tot alle trappen en liftkernen. Het wordt een transparante ruimte waarin studenten en medewerkers van de zeven in het gebouw gehuisveste wetenschappelijke instituten elkaar kunnen ontmoeten. Het gebouw heeft een volume van 350.000 m3, een bruto vloeroppervlak van 64.000 m2. Het gebouw bied ruimte voor 1.400 studenten, 850 medewerkers, 450 zuurkasten, 30 lasertafels en 3 kilometer aan labtafels.

Op de eerste verdieping bevindt zich het atrium waar ruimte is voor evenementen en tentoonstellingen. Om het atrium heen liggen liggen onderwijs- en presentatiezalen die makkelijk bereikbaar zijn voor iedereen. Onder het atrium bevindt zich een groot auditorium dat kan worden gesplitst in twee afzonderlijke zalen. Vanuit de foyer rond de zaal kijk je in de zogeheten ‘research cluster’, het gebied met de meest specifieke onderzoeksfaciliteiten zoals cleanrooms en trillingsarme vloeren.

De hogere verdiepingen van het gebouw bevatten kantoren en laboratoria. De labs bevinden zich aan de noordgevels vanwege de temperatuurstabiliteit. De bovenste laag van het gebouw bestaat uit een installatieruimte waarvan het dak wordt gebruikt voor energieopwekking.

Het bouwen in Groningen komt met nog een extra uitdaging. Het ontwerp is volledig aardbeving-proof gemaakt. De constructie is in staat om een grote mate van beweging te absorberen. De gevelbekleding van aluminium ‘wybertjes’ draagt hier ook aan bij. Dit zijn ruitvormige aluminium leien die in verschillende grijstinten een geschubt patroon vormen.

Doordat de bouwwerkzaamheden vlak naast het oude gebouw plaatsvindt, zal op een trillingsarme manier gebouwd en geboord worden, zodat onderzoeksopstellingen op de huidige locatie zo min mogelijk hinder ondervinden. Ditzelfde geldt voor zwaar transport tijdens de bouw.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Harry Braams