Herontwikkeling Aalmarkt, Leiden

Soort bouw: nieuwbouw, bestaande bouw, retail, woningen
Periode: april 2015 - december 2017
Opdrachtgever: a.s.r. vastgoed ontwikkeling


Aalmarkt

Het Aalmarkt project ligt in het hart van de historische binnenstad van Leiden. Samen met de gemeente Leiden heeft a.s.r. vastgoed een grote herbestemming gerealiseerd. In het Aalmarktgebied is op de plek van de oude Van Nelle fabriek een nieuwe winkelstraat gecreëerd. Deze nieuwe straat “Catharinasteeg” vormt samen met de nieuwe Catharinabrug een verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Hiermee is een logische winkelroute gemaakt.

Het Aalmarktproject bestaat uit drie deelgebieden; het Waagblok, het Stadsgehoorzaalblok en het Haarlemmerstraatblok. In deze blokken wordt er in totaal 24.000 m² winkeloppervlak herontwikkeld, waarvan 8.000 m² uitbreiding en 16.000 m² renovatie. Rekening houdend met de vele monumenten in het gebied, worden er ruimere winkelunits gecreëerd, zodat ook grotere modewinkels zich in het Aalmarktgebied kunnen vestigen.

In het ‘Stadsgehoorzaalblok’ wordt een gebied met meer dan 15 monumenten grootschalig aangepakt, met behoud van het monumentale karakter. Door de introductie van een nieuwe straat ter plaatse van het huidige ‘Gat van Van Nelle’ en een verlegging van de brug aansluitend op die straat, wordt een logische nieuwe winkelroute gecreëerd tussen de Haarlemmerstraat en de Breestraat. In de nieuwe straat worden moderne winkelruimtes verbonden met de historische pandjes aan de parallelle Mandemakerssteeg. In de winkels ontstaat een bijzondere overgangswereld van modern naar historisch. De invulling zal bestaan uit bijzondere modewinkels in het midden- en midden-plus-segment.

Boven de winkels zijn, voor de levendigheid en sociale veiligheid in het gebied, 21 woningen gerealiseerd. De appartementen zijn divers in omvang (van 24 tot 84 m²), uitzicht en sfeer, en worden ontsloten aan de Aalmarkt, de Mandemakersteeg en de Catharinasteeg.

Het winkeloppervlak  bestaat uit 10 retail- en horecaunits. In de nieuwe binnentuin “Het Catharinahof” is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen.

 

Bekijk meer foto’s op: https://rijnboutt.nl/projects/94#1

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Hein van Scherpenberg