Herontwikkeling tot AZC te Maastricht

Soort bouw: bestaande bouw, woningbouw
Periode: januari 2019 - juli 2020
Opdrachtgever: COA Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers


Herontwikkeling AZC PLEM gebouw te Maastricht

Het project; herontwikkeling tot AZC omvat de transformatie van het voormalige kantoorpand van de elektriciteitsmaatschappij PLEM aan de Francois de Veyestraat in Maastricht. Deze wordt omgebouwd tot opvanglocatie voor asielzoekers. Ook zullen in de nabijheid van het voormalige PLEM-gebouw nog 5 blokken woningen, in totaal 38 woningen van 3 bouwlagen, worden gerealiseerd. In de gebouwen kunnen 650 asielzoekers worden gehuisvest.

Herontwikkeling tot AZC

De reden voor het COA om een opvanglocatie te realiseren is het gevolg van de ontwikkelingen van de afgelopen 5 jaar. In 2015 is het aantal asielzoekers flink gegroeid, gevolgd door een afname, die onder meer te maken had met de Turkije-deal. Ondanks deze afname heeft het COA behoefte aan huisvesting (een basisopvang) voor asielzoekers. Het COA probeert over de langere termijn na te denken, vandaar dat het COA hier ook 17 jaar zal blijven. Het voormalige PLEM-gebouw is daarom door het COA gekocht, terwijl er voorheen juist alleen locaties waren die werden gehuurd.

Het gebouw biedt plaats aan 650 vluchtelingen, die daar in appartementen zullen verblijven. Overigens moet je je realiseren dat het voor de vluchteling niet riant is, vaak worden er twee gezinnen in een appartement geplaatst. Dan heb je niet veel ruimte en weinig privacy.
De locatie is erg centraal in Maastricht, en dat biedt veel voordelen voor de asielzoekers. De vluchtelingen kunnen op die manier makkelijk het centrum bereiken en makkelijk contact maken met onze maatschappij. Maar het werkt volgens het COA ook omgekeerd, zo kunnen de vrijwilligers het gebouw ook makkelijk bereiken. Tevens zorgt de herontwikkeling tot AZC voor nieuwe werkgelegenheid.

Opdracht

Namens COA verzorgt BBC zowel het toezicht als de directievoering tijdens de herontwikkeling van pand tot AZC.
Omvang: 14.000 m² BVO
Bouwsom circa: € 21.800.000,00

Bovenaanzicht herontwikkeling tot AZC te Maastricht
Impressie herontwikkeling tot AZC
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Fred Aarntzen

Ton Lauret