Houses Modernes, Utrecht

Soort bouw: bestaande bouw, retail, kantoren
Periode: augustus 2019 - oktober 2021
Opdrachtgever: Syntrus Achmea


Op de plek waar ooit Galeries Modernes furore maakte als warenhuis, verrijst Houses Modernes; een architectonisch geavanceerd bouwwerk dat ruimte biedt aan kantoren, winkels en horeca. 

Geschiedenis

Galeries Modernes (voorheen Grand Bazar Français) was een iconisch warenhuis dat zich in Utrecht bevond vanaf 1901. Drie jaar later verhuisde het warenhuis wegens succes naar een ruimer onderkomen. In 1925 vond er een uitbreiding plaats met een textielafdeling. Daarnaast werd de naam van Grand Bazar Français gewijzigd naar Galeries Modernes. In 1939 brak er een brand uit die het warenhuis verwoestte.
Na de brand was de Galeries Modernes gehuisvest in een noodonderkomen op de Neude. In 1941 al vlug na de brand, heropende het warenhuis de locatie van het afgebrande warenhuis. De beschikking over een nieuw en groter pand ontstond naar ontwerp van architect D. Brouwer die het ontwerp reed in 1938 maakte in functionalistische stijl met grote glaspartijen en horizontale belijningen. In 1981 sloot deze Galeries Modernes en een jaar later opende een vestiging van het warenhuis Kwantum Hallen. Tien jaar later verhuisde Kwantum Hallen naar de Nieuw Amsterdamlaan in Utrecht. In 1991 werd het pand op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht verbouwd tot winkelcentrum Blue Building. Later heette het Winkelcentrum De Planeet.

De geschiedenis van Galeries Modernes-keten gaat terug naar 1871 en ontstond uit de Grand Bazar Français. Er waren filialen in Rotterdam, Den Haag, Groningen, Arnhem en Enkhuizen. In 1984 werden de laatste filialen gesloten.

Herontwikkeling Houses Modernes

Het winkel- en kantoorcomplex De Planeet in het centrum van Utrecht wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance laat de gevel daarbij in haar oude glorie herstellen. De renovatie is gestart in het najaar van 2019. De oplevering staat in het voorjaar van 2021 gepland.

Syntrus Achmea had eerder het plan om De Planeet om te vormen tot een warenhuis. Dat voornemen is echter van tafel. In het nieuwe plan voor De Planeet houden de begane grond en eerste verdieping een winkelfunctie. Desgewenst kunnen deze winkels dubbel hoog worden. Consumenten worden dan beneden ontvangen en kunnen tijdens het winkelen op het balkon (1e verdieping) een kopje koffie drinken.

Op de 2e tot en met de 6e verdieping komt ruimte voor in totaal 7.000 m² kantoor- en vergaderruimtes, die door “Spaces” flexibel zullen worden verhuurd. De gemeente Utrecht zal op de -1 laag (souterrain) een fietsenstalling realiseren. Daarmee zouden de lange rijen fietsen tussen de busbaan en het voetpad op de Lange Viestraat tot het verleden behoren. Er is ook nog een -2 verdieping, die met de entreedeuren onderaan de “Oude Gracht” uitkomt. Deze verdieping is erg geschikt voor horeca. Op dit moment is nog niet bekend welke ondernemer hier zal vestigen.
Het gebouw stamt uit 1941 en heeft al diverse renovaties overleeft. Nu zal er weer een metamorfose plaatsvinden. Het “House Modernes” staat op een mooi punt in het centrum van Utrecht. Bijzonder aan dit project is de dynamiek. Er is gestart met de bouwwerkzaamheden, maar de (toekomstige) huurders zijn net vastgelegd of worden op dit moment vastgelegd. Dit zorgt voor “spanning” ten aanzien van de uitgangspunten van het gebouw. Huurders hebben wensen en dit moet weer meegenomen worden in het bouwproces.

Houses Modernes is eigendom van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, NEOO is onze opdrachtgever. NEOO is een toonaangevende ontwikkelaar. Met een aantal aansprekende binnenstedelijke en winkelcentrum (her)ontwikkelingen zijn zij in een korte tijd uitgegroeid tot een topspeler in het vastgoed. NEOO ontwikkeld voor derden (in dit geval door SAREF) en voor eigen risico. Heileijgers Bouw is de hoofdaannemer van dit project. Het is een “Build & Design” project.

De afgelopen jaren hebben er diverse gebruikers in het pand gezeten. Daarbij zijn er veel verbouwingen geweest, waarbij er het nodige aan de bestaande constructie veranderd is. BBC houdt zich bezig met het bijhouden en vastleggen van alle constructieve zaken. Zeker omdat het tekenwerk van bestaande situatie met regelmaat niet overeenkomst met de werkelijkheid. Voor het bouwproces is het belangrijk dat er geen vertragingen ontstaan. De bestaande gevel is ook geheel verwijderd en er wordt gestart met het opbouwen van de nieuwe gevel. Deze geval zal in stijl van de oude gevel worden hersteld, zoals het gebouw er in 1941 uitzag. De tijdsdruk is hoog op dit project en de dynamiek om de huurders met hun wensen er in te krijgen vergt de nodige afstemming. John zal in nauw overleg met opdrachtgever ervoor zorgen dat de toekomstige huurders straks kunnen gaan genieten van hun nieuwe ruimte op een unieke plek in Utrecht. De gemeente Utrecht zal een fietsenparkeergarage realiseren en Spaces zal op bijna alle verdiepingen een ruimte betrekken. Op de begane grond en 1e verdieping worden de komende tijd nieuwe huurder gecontracteerd.

Al met al een mooie en uitdagende klus, waarbij techniek en een goede communicatie hand in hand moeten gaan.

Opdracht

In opdracht van NEOO verzorgt BBC toezicht, directievoering en tevens huurdersbegeleiding voor Houses Modernes.

Omvang: 7.500 m² kantoorruimte, 1.500 m² fietsenstalling en 3.500 m² commerciële ruimtes
Bouwsom: circa € 20.000.000,00

Winkelcentrum De Planeet (Houses Modernes)
House Modernes
Houses Modernes in 1950 (Galeries Modernes)
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Arthur Noordman

René Vervoorn

John Reurink

Erwin Menting

Carel Vierveijzer