Meldkamer Politie, Apeldoorn

Soort bouw: nieuwbouw, overheid
Periode: Februari 2021 - april 2023
Opdrachtgever: Politie Nederland


Huisvesting Politie, Apeldoorn

De realisatie van de nieuwbouw meldkamer voor Politie Nederland betreft de nieuwbouw van huisvesting met 112 meldkamer inclusief terrein, nutsvoorzieningen en parkeervoorzieningen in Apeldoorn.

Het terreinoppervlakte bedraagt circa 10.000 m². Het vloeroppervlak van het nieuwe pand is circa 5.500 m² en verdeeld over zes bouwlagen. In grote lijnen bestaat het gebouw uit de volgende functies:

  • meldkamer met 62 meldtafels
  • kantoorruimte
  • kleedruimte met douchegelegenheid en lockers
  • vergaderruimte
  • algemene, technische en facilitaire ruimtes.

Nieuwbouw meldkamer

De huidige meldkamerlocaties in Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Hengelo zullen samengevoegd worden tot één centrale meldkamer, waarvoor er dus een nieuwe huisvesting gerealiseerd dient te worden. De nieuw te bouwen meldkamer wordt gebouwd op het naastgelegen perceel aan de Europaweg 79 te Apeldoorn. Het huidige politiekantoor aan de Europaweg 79 blijft gehandhaafd en blijft buiten de scope van dit project. De nieuwbouwlocatie zal voorzien in passende huisvesting voor de Meldkamer Oost Nederland, inclusief enkele politiediensten. De Politie, Landelijke Meldkamer Organisatie (LMO), de vijf Veiligheidsregio´s en de RAV (Regionale Ambulancevoorziening) werken gezamenlijk in de meldkamer. Alle meldingen voor Oost-Nederland die via het alarmnummer binnenkomen worden hier aangenomen. De meldkamer speelt een cruciale rol in geval van een nood- of crisissituatie. 

In het gebouw zal rekening gehouden moeten worden met verschillende zoneringen van gebruikersgroepen (LMO, politiediensten en bezoekers/publiek) en verschillende beveiligingszoneringen. Het gebouw moet daarnaast doelmatig en functioneel zijn. 

Aanbesteding

Voor de huisvesting en nieuwe meldkamer heeft BBC de aanbesteding gewonnen voor het toezicht en de directievoering. In opdracht van de Politie heeft BBC eerder een nieuwe huisvesting begeleidt namelijk de nieuwbouw van het Politiebureau in Venray.

Architect: Cepezed
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Marco Diepeveen

Gerrit van den Hoorn