Nieuwbouw 78 woningen Plan Tij te Dordrecht

Soort bouw: Nieuwbouw, woningbouw
Periode: 2008 - 2009
Opdrachtgever: VolkerWessels Vastgoed


Woningen Plan Tij

Op de grens van het natuurgebied de Biesbosch en de stad Dordrecht is een buitendijks woningbouwproject gerealiseerd waar de getijdenstroom tot onder de huizen mag komen, Plan Tij. Het ontpolderen van de bestaande polder en deze weer onder invloed van het getijdenlandschap te brengen creëert de voorwaarden voor het ontstaan van nieuwe natuur. Er is gewerkt met een gesloten grondbalans en er is gebouwd op palen. De locatie werd zo ingericht dat de door eb en vloed wisselende waterstanden kunnen worden opgevangen. Zelfs als het springvloed zou zijn, is een verschil van waterhoogte van minstens twee meter geen probleem.

Woningen Plan Tij

Plan Tij is gerealiseerd op de plaats van een voormalige atletiekbaan, dichtbij het historische centrum van Dordrecht. Het plan omvat 78 woningen waarvan 49 luxe villa’s, 17 woningen en 12 appartementen.
De rijke verzameling woningtypes bestaat uit boswoningen, boothuiswoningen, waterwoningen, clusterwoningen, appartementen en woningen op vrije kavels. Aan de rand van het plan liggen de geschakelde boothuiswoningen met 3 bouwlagen. Zij hebben elk een spectaculair uitzicht. Daarnaast staan twee blokken met elk zes appartementen. Midden in het plan liggen de vrijstaande watervilla’s. De watervilla’s zijn met elkaar verbonden door middel van een loopsteiger en voor een deel door een half verzonken parkeerkelder. De bosvilla’s liggen enigszins verscholen.

Duurzame stedenbouw

De relatie tussen woningpeilen, hoogwater en de waterkering hebben geleid tot zeer specifieke ontwerpuitgangspunten. Oplossingen variëren van wonen op palen, half verdiepte parkeerstraten, alternatieve bouwrijpmethoden tot een gesloten grondbalans. Eveneens leidde duurzame stedenbouw en architectuur tot creatieve oplossingen. Van conceptueel niveau tot civieltechnisch niveau is het plan Tij een exponent van duurzame stedenbouw.

In opdracht van VolkerWessels Vastgoed heeft BBC directievoering, toezicht en kopers- en infrabegeleiding ingezet op het waterrijke project.

Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Architect: Klunder Architecten

Plan Tij Dordrecht
Plan Tij woningen te Dordrecht
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers