Nieuwbouw verpleeg- en huurappartementen Elisabeth te Breda

Soort bouw: nieuwbouw, woningbouw, zorg
Periode: 2008 - 2012
Opdrachtgever: Elisabeth Breda


Nieuwbouw Elisabeth

Voor Stichting Elisabeth is er in 2012 in hartje Breda een nieuw complex voor wonen, welzijn en zorg gerealiseerd, bestaande uit drie gebouwen:

  • Haagstate
  • Gasthuisstate
  • Tolbrugstate

Bijzonder is dat de gebouwen onderling verbonden zijn door een overdekte winkel boulevard. Daarnaast is op het terrein de mooie en historische Elisabeth-kapel te vinden en is op initiatief van de stichting in november 2010 Merlinde, hotel dat zorg draagt geopend. De nieuwbouw betrof hier 220 verpleegappartementen, 140 huurappartementen en een parkeergarage met 229 parkeerplaatsen.

Gasthuisstate

In Gasthuisstate zijn de ruim 180 zorgappartementen van het complex aan de Leuvenaarstraat gehuisvest. Iedere cliënt heeft een eigen woon-slaapkamer en een zeer ruime privé-badkamer. Een etage heeft 28 zorgappartementen die verdeeld zijn in 4 kleinschalige woongroepen met ieder een huiskamer. Per twee woongroepen is een keuken waarin, zo mogelijk samen met de cliënten, de maaltijden worden verzorgd.

Gasthuisstate biedt verpleeghuiszorg (= verblijf met behandeling) voor meerdere doelgroepen in een moderne woonomgeving met respect voor eigen gewoonten van de cliënt. Daarnaast wordt er Psychogeriatrische zorg (dementie); Somatische zorg (lichamelijke beperking); Geriatrische Psychiatrie en Palliatieve zorg (specialistische laatste zorg) geboden.

Haagstate

In Haagstate zijn 85 serviceappartementen gerealiseerd. Ze zijn gelegen in een gebouw met een groot atrium, voorzien van een glazen dak. Hierdoor ontstaat een prettige binnenruimte met veel licht, waar alle woningen met hun voordeur aan grenzen. De woningen zijn van een hoog afwerkingsniveau en in verschillende typen en grootte te huur voor senioren.

Tolbrugstate

Tolbrugstate is augustus 2012 opgeleverd. Het gebouw heeft vanaf de 3e verdieping 56 serviceflatwoningen bestemd voor de verhuur.
Op de eerste twee verdiepingen bevindt zich de afdeling Revalidatie.

Tolbrugstate en Haagstate hebben een eigen karakter en indeling. Overeenkomsten zijn de unieke ligging in de buurt van de binnenstad van Breda.

Opdracht

In opdracht van Elisabeth Breda heeft BBC de bouw begeleid, gedurende 5 jaar. Bijzonder is dat halverwege de ING-bank zich terugtrok en vervolgens de Gemeente Breda garant ging staan. In dit proces heeft BBC ook de nodige ondersteuning geboden.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Fred Dessing

René Vervoorn