Nieuwbouw 231 appartementen “The Red Apple” te Rotterdam

Soort bouw: nieuwbouw, woningbouw
Periode: 2008 - 2009
Opdrachtgever: ComWonen


The Red Apple te Rotterdam

The Red Apple is een multifunctioneel gebouw met een opvallend hoge woontoren in het centrum van Rotterdam, op het Wijnhaveneiland in het Maritiem District. Het gebouw bereikte in 2008 zijn hoogste punt en is voltooid in 2009.

The Red Apple

The Red Apple bestaat uit een woontoren, het ‘Kopblok’ en een parkeergarage. De woontoren is 128 meter hoog en telt circa 40 verdiepingen met 152 appartementen. Daarmee is het gebouw het op zes na hoogste gebouw in Rotterdam. Het ‘Kopblok’ is 53 meter hoog en is opgedeeld in kantoren en 79 appartementen. De begane grond is ingericht voor winkels en horeca. Het hele complex is voorzien van een open glasvezelnetwerk.

The Red Apple is ontworpen door KCAP Architects & Planners en Jan des Bouvrie. Des Bouvrie richtte zich met name op het lifestyle concept. Bijzonder aan het ontwerp is de rode verspringende aluminium gevel.

JumpLift

The Red Apple is het eerste gebouw in Nederland waar de JumpLift is toegepast als alternatief voor de traditionele bouwlift aan de buitenzijde van het gebouw. De JumpLift is de definitieve liftinstallatie die reeds in de ruwbouw wordt geïnstalleerd. Met een waterdichte verplaatsbare machinekamer groeit de lift met de ruwbouw mee. Steeds als de ruwbouw twee verdiepingen hoger is, wordt de volgende ‘jump’ uitgevoerd. Het bouwplaatspersoneel kan zich met de JumpLift comfortabel en snel binnen het gebouw verplaatsen.

De wanden van de toren zijn met een klimbekisting opgetrokken. Een noviteit is de JumpLift die reeds tijdens de ruwbouw is geïnstalleerd en met de ruwbouw mee groeide. De vloeren van de toren zijn traditioneel uitgevoerd. De parkeergarage is nagenoeg geprefabriceerd in combinatie met kanaalplaten. De draagconstructie van het ‘Kopblok’ bestaat uit in het werk gestorte wanden en breedplaatvloeren. De overkraging constructie is opgebouwd uit verdiepingshoge stalen spanten.

Opdracht

In opdracht van ComWonen heeft BBC hierbij de opleveringsfase begeleid en huurdersbegeleiding verricht. Andere betrokken partijen waren:

Bouwkundig Architect: KCAP Architects&Planners te Rotterdam
Bouwbedrijf: J.P. van Eesteren te Barendrecht
Bouwbedrijf: Heijmerink Bouw te Bunnik
Constructeur: Corsmit Raadgevend Ingenieurs te Rotterdam
Bouwfysica: Nieman Raadgevende Ingenieurs B.V. te Utrecht
Geluid en akoestiek: S&W consultancy te Vlissingen
Installatieadvies: Wolf Dikken Adviseurs te Wateringen

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers