Nieuwbouw brede school De Hoeksteen te Maasbracht

Soort bouw: nieuwbouw, onderwijs
Periode: 2013 - 2014
Opdrachtgever: Complan


Brede School De Hoeksteen

Brede school De Hoeksteen

Met de nieuwbouw van De Hoeksteen is er in de gemeente Maasgouw een multifunctioneel gebouw voor jongeren, ouders, professionals en alle inwoners van Maasgouw ontstaan. Aanleiding voor de ontwikkeling van de plannen voor een Brede School was de behoefte aan herhuisvesting van de basisscholen De Tweesprong en Het Palet met de wens om samen te werken op het bereik van zorg- en dienstverlening aan kinderen en hun ouders.

Uiteindelijk is de samenwerking dusdanig uitgebreid dat nu met de partners – de basisscholen De Tweesprong en Het Palet,  kinderopvang organisatie Menswel, de GGD, een huisartsenpraktijk en een podotherapiepraktijk – een breed aanbod voor alle inwoners is gecreëerd. De Brede School Maasbracht is gerealiseerd op de locatie Zandkuilweg/Kruisweg.

Het gebouw vormt een hoek en omsluit daarmee de ruimte waardoor een plein wordt gedefinieerd. Met een kopgevel is het gebouw richting snelweg georiënteerd. Van daaruit lopen begroeide daken vanuit de grond schuin omhoog, vormen met circa 9,5 m een hoogteaccent en dalen vervolgens weer tot op circa. 3,5 m hoogte. Aan de pleinzijde vormt het gebouw een uitnodigend gebaar voor de bezoekers. Aan deze zijde bevindt zich ook het schoolplein en het openbaar gedeelte van het centraal plein. Door sprongen in de gevel en materiaalwisseling tussen baksteen en beplating ontstaat een kleinschalig en levendig gevelbeeld. De achterzijde heeft een meer gesloten karakter. Ook aan deze zijde wordt een afwisselend beeld gecreëerd door sprongen in de gevel. Aan de binnenzijde vormt de aula het centraal forum. De basisscholen sluiten met clusters van drie en vier lokalen meteen aan het forum aan. De ruimtes van de peuterspeelzaal zijn aan de schoolplein zijde gelegen en krijgen een separate buitenruimte. Ze zijn geclusterd met de ruimtes voor de buitenschoolse opvang en hebben een verbinding met de creatieruimte. De gezondheidszorg- en welzijnsruimtes zijn in de uiterste poot van het gebouw gesitueerd.

Beschrijving opdracht

In samenwerking met Complan heeft BBC het directieteam tijdens de bouw invulling gegeven. Ons toezicht is actief bezig geweest met het BIM-model, met onder meer als gevolg dat de bijzondere staalconstructie geen aanpassingen nog had tijdens de montage.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers