Nieuwbouw Da Vinci college te Roosendaal

Soort bouw: nieuwbouw, onderwijs
Periode: november 2014 - mei 2016
Opdrachtgever: ICS worksitemanagement / Ons Middelbaar Onderwijs


nieuwbouw Da Vinci college zij ingang Roosendaal

In het nieuwe gebouw voor het Da Vinci college worden VMBO en Praktijkonderwijs gegeven; op de nieuwe locatie hebben drie scholen die voorheen verspreid zaten in Roosendaal, onderdak gevonden.
Het VMBO en Praktijkonderwijs biedt in het nieuwe gebouw plaats aan negenhonderd tot duizend leerlingen.

Het ontwerp van het Da Vinci college is van Ector Hoogstad die inspeelt op de nieuwste trends op het gebied van onderwijs. Zo is er gekozen voor een leeromgeving met weinig klaslokalen. Veel onderwijs vindt buiten de lokalen plaats op de zogenoemde werkpleinen. Hier kunnen leerlingen zelfstandig werken. Daarnaast zijn er de projectruimten, waar leerlingen in groepsverband werken aan projecten. Passend bij het onderwijsaanbod wordt de school uiteraard voorzien van de nodige praktijkruimten.

Indeling

Voor de bouw van het Da Vinci college is gebruik gemaakt van duurzame en onderhoudsarme materialen. Het bestaande gedeelte, deels van het voormalige Jan Tinbergen college beslaat ongeveer 2.500 m² en is grondig vertimmerd en heeft daarnaast een derde etage erbij. Het is een zeer transparant gebouw met veel glas; het meest in het oog vallend is waarschijnlijk de ingang aan de kopse kant, gezien van de Burgemeester Schneiderlaan. Daar leidt een trap leerlingen, docenten en overige bezoekers naar de eerste verdieping waar een boulevard (van 70 m lang, 7 m hoog en 7 m breed) als een ader alle functies op deze verdieping verbindt. Een soort plein met terrasjes op verschillende niveaus waar leerlingen elkaar ontmoeten, versterkt het idee dat onderwijs op Da Vinci college meer is dan klassikaal leren. Op de begane grond waar een tweede ingang is gerealiseerd, staan machines en dergelijke van de afdeling techniek.

Parallel aan de Bovendonk is de keuken gerealiseerd en het restaurantgedeelte geheel opgetrokken in glas, de zogenaamde ETALAGE. Daardoor is het mogelijk dat iedereen zo kan zien wat Da Vinci aan opleidingen te bieden heeft.

De 3 sporthallen voldoen aan de eisen van NOC/NSF en worden behalve door de beroepsopleiding ook gebruikt door sportverenigingen. De sporthal maakt weliswaar integraal deel uit van het schoolgebouw, maar kan ook volledig onafhankelijk van het gebruik van de school functioneren.

Bouw en afwerking

De opbouw van de 3 verdiepingen hoge school bestaat uit een betonconstructie met houtskeletbouw gevelelementen, die voorzien zijn van een stucafwerking, elementen en glaspanelen in kleur met een horizontale verdeling van stroken SFC hout genaamd plato Frake; dit is een zgn. dode houtsoort. Om de stabiliteit te waarborgen zijn in het pand een drietal betonkernen en in het bestaande gedeelte extra windverbanden ingebracht. De vloeren zijn van het type kanaalplaat en gedeeltelijk breedplaat, de gymzalen hebben een dak van geperforeerde stalen dakplaten.
In het pand is een atrium dat ‘afgedekt’ wordt door een glazen dak van de firma Braat. In combinatie met voorzieningen van Colt dient dit als RWA (rook, warmte afvoer) gekoppeld aan de brandmeldinstallatie.

Omvang (BVO): 13.500 m²
Bouwsom: € 23.000.00,00

het nieuwe pand van het Da Vinci college in Roosendaal
impressie Da Vinci college te Roosendaal
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers