Nieuwbouw De Pelikaan Capelle a/d IJssel

Soort bouw: nieuwbouw, sport, publieke gebouwen
Periode: december 2018 - heden
Opdrachtgever: Gemeente Capelle aan den IJssel


Nieuwbouw De Pelikaan omvat de realisatie van een nieuw multifunctionele zwembad-sporthalcombinatie in Capelle aan den IJssel. De sporthal vestigt zich op de hoek van de Alkenlaan en Pelikaanweg en vervangt het huidige zwembad de Blinkert.

Projectomschrijving De Pelikaan

Rondom de sporthal staat een middelbare school en diverse basisscholen zullen gebruik gaan maken van de sporthal en het zwembad. Eerder werd op deze locatie het nieuwe IJsselcollege gerealiseerd. Enerzijds zal er gesport gaan worden door de leerlingen van het IJsselcollege, maar ook het nabijgelegen basisonderwijs zal van de faciliteiten gebruik gaan maken.

De sporthal is door middel van vouwwanden op te delen in 4 delen. Het zwembad krijgt een doelgroepen bad met een bassin van 15 bij 10 meter en een diepte van 2 meter. In het zwembad zal een 25-meterbad en een doelgroepenbad worden gerealiseerd voor diverse zwemverenigingen en recreanten. Het zwembad kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld wedstrijdzwemmen, synchroon zwemmen en waterpolo. Beide baden worden voorzien van een beweegbare bodem.

De sporthal en het zwembad worden gerealiseerd met een tribune die plaats biedt aan 200 toeschouwers. Samen met de kantoorfaciliteiten van Sportief Capelle komt er een gebouw met een hele diverse gebruikersgroep. In het centrum van deze verdieping wordt de horeca centraal gepositioneerd tussen de vierdelige sporthal en zwembad waardoor zicht op beide ontstaat. Om dit te bewerkstelligen is veel glas toegepast.

Landschappelijke inbedding De Pelikaan

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud.
Dit talud creëert rondom een aangenaam groen beding.
Buiten wordt een grote fietsenstalling en voldoende parkeergelegenheid gerealiseerd.
Om als bezoeker de weg te vinden naar de entree is er op de hoek van het gebouw een royale trappartij ontworpen die je leidt naar het gewenste niveau.

Dit is tevens de plek waar het gebouw haar karakter toont door middel van een uitnodigde luifelconstructie. Deze open en deels overdekte hoek ontstaat vanuit de vormentaal van het gebouw. De gevel is vormgegeven met natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating. Eenmaal binnen ademt het gebouw haar duurzame inborst uit door het gebruik van hout in zowel de horeca als de sport- en zwemzalen.

Duurzame accommodatie

Het ontwerp is ontwikkeld vanuit het streven naar een emissie loos gebouw. Ten behoeve daarvan is een installatieconcept ontwikkeld dat volledig all-electric is en dus geen CO² uitstoot.

In het gebouw zijn verder diverse duurzame technieken toegepast die op verschillende manieren energie opwekken en terugwinnen. Met deze toepassingen in combinatie met de gekozen materialen is er een bijzonder duurzaam complex ontstaan.

Werkzaamheden BBC

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft BBC gevraagd voor het opstellen van een exploitatieberekening en het verzorgen van het toezicht tijdens de uitvoering.

Projecten vergelijkbaar met nieuwbouwproject De Pelikaan zijn:

Impressie zwembad nieuwbouw De Pelikaan
Impressie nieuwbouw sporthal De Pelikaan
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Fred Aarntzen