Nieuwbouw De Rotterdam te Rotterdam

Soort bouw: nieuwbouw, kantoren, woningbouw
Periode: januari 2012 - februari 2014
Opdrachtgever: Diepenhorst de Vos en Partners/MAB Development


De Rotterdam

De naam van De Rotterdam, ontworpen door de wereldberoemde Nederlandse architect Rem Koolhaas, verwijst naar de maritieme geschiedenis van de locatie tussen de KPN toren en de cruiseterminal op de Wilhelminapier. Het complex staat tussen de Toren op Zuid en Cruise Terminal Rotterdam. Het ontwerp biedt ruimte aan kantoren, een hotel en appartementen. De 44 verdiepingen hebben een totaaloppervlak van circa 160.000 m², waarmee dit een van de grootste gebouwen van Nederland is.

De Rotterdam

De Rotterdam is bedoeld om te wonen, te werken en te ontspannen. Het grootste deel is bestemd voor gebruik als kantoorruimte en woontoren. De begane grond van De Rotterdam heeft een voornamelijk publieke uitstraling. Hier zijn de diverse ruimten verbonden via een grote openbare hal met hoge plafonds die dienst doen als het centrale punt voor de veelheid aan functies, waaronder:

  • 240 huur- en koopappartementen in de West toren, Low- en Highrise;
  • 9.500 m² retail/leisure in de plint;
  • 72.000 m² kantoorruimte verdeeld over de Midden toren Low- en Highrise en Oost toren Highrise;
  • 285 hotelkamers met 2.000 m² congres- en vergaderruimtes in de Oost toren Lowrise;
  • 670 parkeerplaatsen in plint en kelder

De functies zijn in blokken gegroepeerd, maar de verschillende gebruikersgroepen ontmoeten elkaar op verschillende plaatsen in het gebouw, een concept dat door het architectenbureau OMA omschreven wordt als verticale stad. De Rotterdam zal dagelijks door zo’n 5.000 mensen gebruikt worden en met een FSI (floor space index) van 32 vormt De Rotterdam het dichtst bebouwde stukje Nederland.
MAB Development en OVG Re/Developers werkten in dit veelzijdige project samen met het Rotterdamse Office for Metropolitan Architecture (OMA). Dit architectenbureau heeft het gevarieerde
programma omgezet in een zeer markant architectonisch concept ‘de verticale stad’, een gebouw met 3 dicht naast elkaar geplaatste transparante torens, 44 verdiepingen en een hoogte van circa 150 meter.
De plint is 30 meter hoog en omvat 6 bouwlagen. Op de begane grond aan de Maaszijde zijn 2 restaurants met een terras aan de Maas gevestigd.

Het eerste bijzondere aspect is natuurlijk de ruwbouw. Het gehele casco is in het werk gestort. In totaal is er 75.000 m³ beton gestort en 11.000.000 kg wapening verwerkt. Het gebouw staat op 1100 funderingspalen en hebben een totale lengte van 23 kilometer. Hierop rust het gebouw met een totaalgewicht van 230.000 ton.

Installatie

De installatie bestaat uit een warmte installatie met een aansluiting op het bestaande warmtenet van Eneco. De koelcentrale bestaat uit drie compressie koelmachines die gekoeld worden met Maaswater. Aan de installatie is een bio-WKK toegevoegd voor de levering van duurzame elektriciteit en warmte. De energieinstallatie draagt bij aan de Graan- Calc label A-score van het gebouw. De totale CO2-besparing ten opzichte van conventionele installaties bedraagt hierdoor 44%. De woningen krijgen de warmte met een warmteaanvoer van 70 graden. De kantoren en het hotel krijgen een laag temperatuurwarmte van 50 graden. Met behulp van een derde leiding wordt deels het afgekoelde water dat terugkomt van de woningen weer gebruikt voor het verwarmen van de kantoren en het hotel. Het rendement van de installatie is hierdoor weer hoger. De koudecentrale van De Rotterdam is opgebouwd uit een Maaswater inlaat en drie hoogrendement compressor koelmachines. De machines worden gekoeld met water uit de Maas, de warmte die vrijkomt bij het koelproces wordt afgegeven aan het Maaswater.

Omvang: 160.000 m² BVO
Bouwsom: circa € 250.000.000,00 voor bouwkundig, installatie en gevel.

Opdracht

In opdracht van Diepenhorst de Vos en Partners/MAB Development heeft BBC het toezicht verzorgd voor dit mooie project.

De Rotterdam
De Rotterdam
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers