Nieuwbouw en renovatie Lumion, Amsterdam

Soort bouw: bestaande bouw, nieuwbouw, onderwijs
Periode: augustus 2017 - juni 2019
Opdrachtgever: PMB Amsterdam


Lumion, voorheen Calland 2. Sinds 1973 stond er aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam een schoolgebouw met die naam. Het gebouw was ontworpen door architect B.J. Ingwersen. In 2008 werd het gebouw aan de gemeentelijke monumentenlijst toegevoegd. Om er meer leerlingen onderwijs te kunnen bieden gaf de gemeente Amsterdam opdracht voor de bouw van een nieuw schoolgebouw waarbij het monumentale gedeelte betrokken zou worden. 

Nieuwbouw en renovatie Lumion

In Amsterdam stadsdeel Slotervaart gelegen tussen metro en treinstation Henk Sneevlietweg en ringweg A10 west is in opdracht van de gemeente Amsterdam voor de scholengemeenschap Lumion een Havo, Atheneum en Gymnasium gerealiseerd (voorheen Calland 2). De school geeft ruimte aan ongeveer 1300 leerlingen, leraren en ondersteunend personeel. De school vervult aan de vraag naar kwalitatief goed onderwijs. De nieuwe school heeft een programma van circa 14.000 m², het bestaande gebouw is slechts circa 8.500 m² met een groot deel in praktijkhallen die niet geschikt zijn voor voortgezet onderwijs.

Om ruimte te creëren voor de nieuwe school is in overleg met de Monumentenzorg besloten om een deel van de vijf praktijkhallen te slopen. Door behoud van 2 praktijkhallen aan de straatzijde is de oorspronkelijke opzet herkenbaar.

Bijzonder Lumion

De voormalige MTS/ROC uit de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft een monumentale status. Het project omvat een gedeelte renovatie en nieuwbouw verdeeld over vier gebouwen. Op het schoolterrein is een compleet nieuwe sporthal verrijst en een nieuw lesgebouw van vijf lagen, in de oude praktijkruimte is ruimte gemaakt voor onder ander administratie en in het oude schoolgebouw is er ruimte voor les, directie, kantine en praktijkruimtes. De lesgebouwen zijn verbonden door een transparant forum met daarin een beeldbepalende, prachtige trap. Voor het interieur is gekozen voor kunst en open structuur voor de inrichting.

Tussen het nieuwe deel en de oudbouw ligt een atrium, het Forum. Dit is de centrale ontmoetingsplek van de school. In het Forum bevinden zich de entrees en zijn alle onderdelen van de school eenvoudig te bereiken.

Oplevering

De gemeente Amsterdam vroeg BBC het toezicht te verrichten voor dit bijzondere project.  In mei 2019 is het nieuwe schoolgebouw opgeleverd aan een trotse opdrachtgever.
Andre Rila begeleidde het project namens BBC, bekijk hier wat hij er over vertelde.

BBC-er Andre verteld

Het voormalig Caland College, nu Lumion te Amsterdam
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers