Nieuwbouw en renovatie Lumion te Amsterdam

Soort bouw: bestaande bouw, nieuwbouw, onderwijs
Periode: augustus 2017 - heden
Opdrachtgever: RVE Onderwijs, Jeugd & Zorg


Nieuwbouw Lumion te Amsterdam impressie

Sinds 1973 staat aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam een schoolgebouw ontworpen door architect B.J. Ingwersen. In 2008 werd het gebouw aan de gemeentelijke monumentenlijst toegevoegd. Gemeente Amsterdam gaf opdracht voor de bouw van een nieuw schoolgebouw voor scholengemeenschap Lumion.

Nieuwbouw en renovatie middelbare school Lumion

In Amsterdam stadsdeel Slotervaart gelegen tussen metro en treinstation Henk Sneevlietweg en ringweg A10 west wordt in opdracht van de gemeente Amsterdam voor de scholengemeenschap Lumion een Havo, Atheneum en Gymnasium gerealiseerd. De school geeft ruimte aan ongeveer 1300 leerlingen, leraren en ondersteunend personeel. De school vervult aan de vraag naar kwalitatief goed onderwijs. De nieuwe school heeft een programma van circa 14.000 m², het bestaande gebouw is slechts circa 8.500 m² met een groot deel in praktijkhallen die niet geschikt zijn voor voortgezet onderwijs.

Om ruimte te creëren voor de nieuwe school is in overleg met de Monumentenzorg besloten om een deel van de vijf praktijkhallen te slopen. Door behoud van 2 praktijkhallen aan de straatzijde blijft de oorspronkelijke opzet herkenbaar.

Project Lumion

De voormalige MTS/ROC uit de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft een monumentale status. Het project omvat een gedeelte renovatie en nieuwbouw verdeeld over vier gebouwen. Op het schoolterrein verrijst een compleet nieuwe sporthal, een nieuw lesgebouw van vijf lagen, in de oude praktijkruimte gaat ruimte komen voor onder ander administratie en in het oude schoolgebouw is er ruimte voor les, directie, kantine en praktijkruimtes. De lesgebouwen zijn verbonden door een transparant forum met daarin een beeldbepalende trap. Voor het interieur is gekozen voor kunst en open structuur voor de inrichting.

Tussen het nieuwe deel en de oudbouw komt een atrium, het Forum. Dit is de centrale ontmoetingsplek van de school. In het Forum bevinden zich de entrees en zijn alle onderdelen van de school eenvoudig te bereiken.

Planning

De start van de bouw is gestart in september 2017 en zal bouwkundig opgeleverd worden in mei 2019. De prognose voor de verdere inrichting en de daaropvolgende in gebruik name is gepland na de zomerschoolvakantie van 2019.

Impressie Lumion klaslokalen
Impressie 1e verdieping bovenbouw Lumion
Impressie 2e verdieping bovenbouw Lumion gemeenschap
Impressie Forum Lumion
Impressie 1e verdieping onderbouw Lumion
Impressie onderbouw Lumion gemeenschap
Gevelopbouw Lumion gemeenschap te Amsterdam
Pleinzijde nieuwbouw Lumion te Amsterdam
Het voormalig Caland College, nu Lumion te Amsterdam
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers