Nieuwbouw Gouwedepot te Gouda

Soort bouw: nieuwbouw, overheidsgebouwen, kantoren
Periode: juli 2013 - juli 2014
Opdrachtgever: Gemeente Gouda


Het Gouwedepot biedt onderdak aan de archieven van het Streekarchief Midden Holland, een groot deel van de archieven van het streekarchief Rijnlands Midden en de archeologische vondsten uit het gemeentelijk archeologisch depot. Alle partijen hebben een separate archiefbewaarplaats tot hun beschikking maar delen gezamenlijke kantoorruimten.

Architectenbureau Houweling ontwierp het nieuwe gebouw met een veelvoud aan duurzame maatregelen. Zo zijn de gevels en het dak voorzien van extra isolatie en dampdichtheid. Dit reduceert het energieverbruik en omvang van de installaties aanzienlijk. Tevens ontstaat hierdoor een beter, natuurlijk binnenklimaat. Daarnaast is het dak voorzien van een groendak, dat bijdraagt aan verbetering van luchtkwaliteit, biodiversiteit en werkt als waterbuffer.
De archiefbewaarplaats beslaat circa 1.700 m² BVO. Het totale project heeft een omvang van 2500 m² BVO. De overige oppervlakten voor gezamenlijk gebruik bestaan uit onder andere laad- en losruimte, terreininrichting en een klein deel groeninrichting.

Het hart van het gebouw is in de technische ruimte; dit om te zorgen dat de temperatuur van 18 graden en de luchtvochtigheid van 50% constant aanwezig is omdat in deze omstandigheden de papieren en objecten het best bewaard blijven.

Bouwsom: € 1.682.234,00 excl. btw

Voor dit project heeft BBC het toezicht verricht in opdracht van de gemeente Gouda.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers