Het Gilde Vakcollege Techniek, Gorinchem

Soort bouw: Nieuwbouw
Periode: Februari 2023 - heden
Opdrachtgever: HEVO Bouwmanagement


BBC Bouwmanagement verzorgt het bouwkundig toezicht van de nieuwbouw van het Gilde Vakcollege Techniek. Het Gilde Vakcollege is met ruim 700 leerlingen de grootste vmbo-techniekschool van Nederland en biedt vrijwel alle richtingen in het techniekonderwijs aan. Na het behalen van het vmbo-diploma kunnen leerlingen verder leren op dezelfde locatie met een technische mbo-opleiding niveau 2 of 3. De nieuwbouw van ruim 10.000 m² is dan ook een combinatie van een onderwijsomgeving met theorielokalen en leerpleinen op de eerste verdieping, en een praktijkomgeving op de begane grond.

Het huidige gebouw zit aan de Gildenweg in Gorinchem. Het nieuwe gebouw komt aan de Haarweg, tegenover het Lyceum Oudehoven. De gemeente Gorinchem wilt hier de komende jaren een onderwijscampus RBIC (Regionale Beroepen en Innovatiecampus) creëren. In het terreinontwerp van het Gilde Vakcollege is hier al rekening mee gehouden; zo krijgt de school geen hekwerk en is er ruimte gereserveerd voor een mogelijke toekomstige sportvoorziening.

Het gebouw is ontworpen door ” De Zwarte Hond” architecten. In het ontwerp blijven een groot deel van de constructie- en installatieonderdelen zichtbaar en er wordt gebruik gemaakt van een patroon in het metselwerk. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van hout en andere natuurlijke materialen. De drie sheddaken zorgen ervoor dat er veel daglicht binnen komt.  De sheddaken worden volledig voorzien van PV-panelen (ruim 1.200 stuks) waardoor de school energieneutraal moet worden.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Arno Ruiter