Nieuwbouw huisvesting Ministeries Turfmarkt, Den Haag

Soort bouw: nieuwbouw, overheid
Periode: 2010 - 2012
Opdrachtgever: Ministerie VROM, Rijksgebouwendienst, directie projecten


De Rijksgebouwendienst ontwikkelde in het Wijnhavenkwartier een nieuwe huisvesting voor het Ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2013 opende koning Willem-Alexander het nieuwbouwcomplex, het grootste overheidsgebouw van Nederland met twee torens van 146,28 meter hoog en 4500 werk-/flexplekken officieel.

Huisvesting Ministeries

De bestaande huisvesting van de ministeries voldeed niet meer en renovatie van de bestaande panden bleek te kostbaar. In samenwerking met opdrachtgever heeft het Rijksvastgoedbedrijf het programma van eisen vertaald naar een flexibel kantoorgebouw waarin meerdere indelingen mogelijk zijn. Hierdoor sluit het gebouw aan bij de huidige werkprocessen en is het eenvoudig aan te passen aan toekomstige behoeften van de ministeries.

Het project van ruim 132.000 m² is gerealiseerd in een logistiek zeer complexe omgeving, een zogenaamde “postzegellocatie” in het hart van Den Haag aan de Turfmarkt. Onder het gehele complex is een twee laagse parkeergarage gemaakt. In het plintgebouw (begane grond tot en met 9e verdieping) zijn veel algemene voorzieningen aangebracht.

Omvang: 132.000 m² BVO
Bouwsom: circa € 328.000.000,00

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

René Vervoorn