Nieuwbouw Jonas IJburg te Amsterdam

Soort bouw: nieuwbouw, woningbouw, leisure
Periode: oktober 2019 - heden
Opdrachtgever: JMJ Bouwmanagement


Impressie nieuwbouw Jonas

Nieuwbouwproject Jonas in IJburg is een uniek gebouw, welk veel diversiteit biedt aan de toekomstige koper of huurder. Ten behoeve van dit nieuwbouwproject en verbouwwerkzaamheden levert BBC Bouwmanagement bouwkundig toezicht.

Het project

Project Jonas bevindt zich in IJburg, een plek die barst van de potentie en opkomende hotspots. Van de Marina Club Amsterdam met een spectaculair uitzicht op het water tot de FlexBieb met tal van evenementen. Geheel in stijl van deze diversiteit is het gebouw Jonas ontworpen. Het gebouw is gesitueerd aan het water en bevat veel bijzondere elementen.

Het woningaanbod in Jonas’ is net zo veelzijdig opgezet en voorziet in zowel koop (83 woningen) als huur (190 woningen), variërend van compacte studio’s, appartementen, duplexen, tot prachtige villa’s en penthouses. Jonas’ is gebouwd met het idee dat je niet alle ruimte in je eigen woning hoeft te creëren. Wat je weinig gebruikt kan je misschien beter met anderen delen. Die ‘bespaarde’ vierkante meters worden zo verveelvoudigd en in gezamenlijkheid binnen Jonas’ gebruikt. Ook worden er 6 commerciële ruimtes gecreëerd.

Opbouw van Jonas

In het souterrain tref je de parkeerplaatsen, bergingen en de eerste 12 woonlagen van de Duplex Oeverwoningen met hun eigen aanlegsteiger. Op de begane grond liggen De Huiskamer en de commerciële ruimten. De Canyon en Het Bos vormen het centrale deel van Jonas’ en vormen vanaf de begane grond imposante atriums over alle verdiepingen. Dit geeft veel ruimte in de ‘buik’ van het gebouw. Het bergpad daalt haast “slingerend” af door De Canyon. De Filmzaal ligt halverwege de eerste verdieping en is toegankelijk vanuit De Huiskamer. Verspreid over de verdiepingen liggen de Breakout Rooms en de logeerkamers. Het hoogtepunt bevindt zich op het dak van het gebouw, Het Dakstrand. Beneden voor de hoofdentree is het exterieur even spectaculair: Het Plein, de rots en de waterspeelplek.

Onderdelen gebouw Jonas uitgelicht

Vanaf Het Plein loop je De Huiskamer in: het hart van Jonas’. Stijlvol en smaakvol ingericht. Hier drink je een espresso van de koffiebar, werk je aan de lange leestafel en warm je in de winter op bij de haard.

Vanuit De Huiskamer loop je door de ‘staart’ van Jonas’ en kom je in een hoge, kathedraal-achtige ruimte: De Canyon, misschien wel het meest spectaculaire vertrek van het gebouw. Als de zon op het water van het dakglas valt, geeft dit een schitterend effect in De Canyon. Vanaf de eerste verdieping kunnen de bewoners via het kronkelachtige bergpad helemaal naar Het Dakstrand. Een bijna sprookjesachtige route met een toegang tot elke verdieping. Zo bereik je op een bijzondere manier je woning, al kan je natuurlijk ook gewoon met de lift.

Het bergpad, vanuit De Canyon, komt uit bij een brede, luie trap. Als je die oploopt, zie je plots een verrassing: Het Dakstrand. Hier ervaar je het echte strandgevoel. Met verspreid enkele bomen, wuivend helmgras en over het glazen dak stroomt het water waardoor het licht sprookjesachtig De Canyon in schijnt. Het Dakstrand is voor alle bewoners van Jonas’. De Duplex Strandwoningen hebben bovendien een privéterras grenzend aan Het Dakstrand.

Impressie Dakstrand JonasImpressie Dakstrand

Vanuit De Huiskamer kun je ook naar Jonas’ filmzaal met ongeveer 70 zitplaatsen. Hier zullen regelmatig filmavonden en voorstellingen geprogrammeerd worden.

Vanuit De Huiskamer kijk je zo door Jonas’ Canyon naar het Bos achterin. Het Bos is een patio met drie grote, volwassen bomen tussen de varens. Hier bevinden zich een aantal commerciële ruimtes. Bovenal is het een heerlijke rustige, relaxte omgeving met verschillende zitplekken. Vanuit Het Bos heb je toegang tot het water waar je de zon onder kan zien gaan.

impressie Bos Jonas
Impressie Bos

Zo zijn er nog vele bijzonderheden in dit mooie gebouw aanwezig. Het gebouw is duurzaam tot in de genen. Jonas’ gaat voor het BREEAM Outstanding label als keurmerk, het hoogst haalbare label binnen de BREEAM certificering. Daarmee is Jonas’ niet alleen een architectonisch baken voor IJburg, maar ook een van de duurzaamste gebouwen van Nederland.

Onderstaand een link naar een filmpje over project Jonas.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

John Reurink