Nieuwbouw kasteelvilla’s Haverleij te Den Bosch

Soort bouw: nieuwbouw, woningbouw
Periode: 2000 - 2001
Opdrachtgever: Bouwfonds


Vooraanzicht kasteelvilla's Haverleij te Den Bosch

De Haverleij is een nieuwbouwwijk van 181 ha op een Vinex-locatie ten noordwesten van ‘s-Hertogenbosch, tussen Engelen en Bokhoven.

Project Haverleij was geen project zoals de meeste VINEX-wijken dat zijn, het gebied heeft een bijzondere invulling gekregen.

Haverleij

De vormgeving van de Haverleij is uitgegaan van het principe van een vestingstad. Het grootste object is het Slot Haverleij dat een klein dorpje vormt, gelegen bij de schutsluis van het Diezekanaal. Hier omheen zijn in de open polder negen “kastelen” geplaatst, in de vorm van een groot flatgebouw rond een binnenplaats, omgeven door een “kasteelgracht”. Voor elk “kasteel” is een aparte architect aangetrokken; in meer of mindere mate zijn typische middeleeuwse elementen in de architectuur aanwezig, zoals ophaalbruggen, torentjes en kantelen. Ook is er een golfbaan op het terrein aanwezig, waarbij de kasteelbewoners uitkijken op het golfterrein.

Sleutelbegrip in Haverleij was ’kwaliteit’. Daarbij moest de bijzondere architectuur het onderscheidende element worden. De heer Bongers nam voor Berghege als adviseur deel aan het bouwteam van het Slot Haverleij. ”Deze uitgangspunten maken dat er steeds een zoektocht nodig is naar de balans tussen esthetiek en techniek. Zo had een architect eikenhouten kozijnen bedacht, zonder nabehandeling. Dit is vanwege diverse bouweisen niet mogelijk. Dan moet er gezocht worden naar een materiaal dat wel is toegestaan én waarmee het beeld overeind blijft. Dit vergt een gedegen kennis van de wetgeving omtrent bouwmaterialen.”

Scherpst van de snede

Ieder architectenbureau gaf haar eigen signatuur aan de diverse deelprojecten. Zo zijn de Fortresse appartementen van Krier en Kohl uit Berlijn duidelijk herkenbaar aan hun terug liggende en uitspringende metselwerkverbanden. Terwijl de 18 hofwoningen van Rapp+Rapp opvallen door betonnen kaders rond de kozijnen. ”Juist omdat we te maken hadden met verschillende vooraanstaande architectenbureaus moesten we vaak op het scherpst van de snede adviseren om te komen tot een optimaal product. Steeds weer de afweging maken tussen de kwaliteit van de architectuur en de betaalbaarheid van een product. Het eindresultaat is het beste bewijs dat dit gelukt is”, aldus Bongers.

Opdracht

In opdracht van Bouwfonds heeft BBC niet alleen het toezicht ingevuld, maar tevens de kopersbegeleiding verzorgd tijdens de bouw en oplevering.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers