Nieuwbouw laboratorium Erasmus MC te Rotterdam

Soort bouw: nieuwbouw, bestaande bouw, zorg
Periode: 2012 - 2015
Opdrachtgever: Erasmus MC


Algemeen

Infectieziekten zijn serieuze bedreigingen voor de volksgezondheid. Om de effectief te bestrijden is goed onderzoek naar de aard van gevaarlijke virussen essentieel. Dat gebeurt in het nieuwe Biosafy-laboratorium (BSL) in het Erasmus MC. Volgens Ernst Kuipers, voorzitten van de Raad van Bestuur, en Menno Riemersma, directeur bouw van het Erasmus MC, is de faciliteit een unicum in Nederland “Wereldwijd zijn er nog geen honderd van dit type laboratoria en in ons land zijn we op dit moment zelfs het enige BSL 3-laboratorium van deze omvang. We werken verificatielab ook nauw samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).”
De complexiteit in het ontwerp, de vele randvoorwaarden, de hoge kwaliteitseisen bij de realisatie en het werken in een beperkte ruimte op 100 meter hoogte maakten de bouw van het laboratorium tot een echt hoogstandje.

Nieuw laboratorium Erasmus MC

Het laboratorium heeft een oppervlakte van 4400 m², verdeeld over drie verdiepingen. Het is gebouwd in een beperkte ruimte, op een hoogte van 100 m. Alles wat het lab in en uit gaat, moet volledig geïsoleerd worden van de buitenwereld. De systemen moesten tijdens de aanleg continue worden getest. De ontwikkeling en bouw hebben bij elkaar ongeveer 10 jaar in beslag genomen.

Erasmus MC heeft het toezicht voor dit unieke project toevertrouwd aan BBC, nadien zijn er nog vele aanvullende opdrachten toegevoegd.
Onder andere voor de commissioning van het laboratorium.

Erasmus MC
laboratorium Erasmus MC
Nieuwbouw laboratorium Erasmus MC
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers