Nieuwbouw Minkema college te Woerden

Soort bouw: nieuwbouw, onderwijs
Periode: juni 2011 - april 2014
Opdrachtgever: Gemeente Woerden


Minkema College

Het Minkema College heeft een nieuw onderkomen. Aan de Minkemalaan 1 in Woerden is een nieuwe school voor HAVO/VWO voor de scholieren gerealiseerd.

Nieuw onderkomen Minkema College

Voor het Minkema College (voortgezet onderwijs in HAVO en VWO) heeft architectenbureau Ector Hoogstad te Rotterdam een nieuw gebouw ontworpen. De voormalige school, het pand ernaast is gesloopt. Het gebouw heeft een gemetselde gevel met daarin een bijzonder golfpatroon. Deze gevel omvat een ogenschijnlijk eenvoudig volume van vier lagen maar heeft een ruimtelijke verrassende structuur. Een opgetilde driedubbele sportzaal laat op de begane grond ruimte voor een riant aula/theater. Aan weerszijden worden deze sportzalen en aula geflankeerd door vides met daaromheen studielandschappen. Dit “binnenwerk” wordt omgeven door een ring van instructieruimten, praktijklokalen, kantoren en een mediatheek, waardoor een buitengewoon compact en economisch gebouw is ontstaan met een zeer laag energieverbruik.

Het nieuwe onderkomen van het Minkema College is een inspirerend schoolgebouw geworden. Waarbij aandacht voor het milieu en vormgeving hand in hand gaan. Het nieuwe onderkomen is gerealiseerd met diverse energiebesparende maatregelen zoals:

  • Energievoorzieninging via warmte-koudeopslag, hierbij wordt gebruik gemaakt van aardwarmte bij verwarming van de school;
  • Betonkernactivering
  • HR++ beglazing
  • CO2 gestuurd ventilatie systeem met warmteterugwinning
  • Verlichting is per vertrek geregeld, een deel van de vertrekken hebben een met sensor werkende daglichtschakeling.

Omvang: 11.814 m² BVO
Bouwsom: € 13237.000,00 excl.

Opdracht

In opdracht van de gemeente Woerden heeft BBC het toezicht verzorgd.

Minkema College
Minkema College
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers