Nieuwbouw OZG ziekenhuis te Scheemda

Soort bouw: nieuwbouw, zorg
Periode: september 2016 - mei 2018
Opdrachtgever: Dura Vermeer Bouw Hengelo BV


OZG ziekenhuis te Scheemda

Vanwege de groei van de zorgvraag en behoefte in Noordoost Groningen is er in Scheemda een nieuw ziekenhuis gerealiseerd.

OZG ziekenhuis

Sinds 2015 “opereert” het Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) onder de hoede van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Het OZG werkte tot 2018 nog vanuit de locaties Delfzicht in Delfzijl en Lucas in Winschoten. Door veranderende zorgvraag en zorgbehoeften in een dunbevolkt gebied als Noordoost Groningen werd er besloten de oude vestigingen (deels) te sluiten en een nieuw ziekenhuis te gaan bouwen in Scheemda dat centraal ligt in Noordoost Groningen.

Het OZG ziekenhuis bestaat uit 4 op elkaar aangesloten hoofdgebouwdelen, te weten:

  • Hoofdentree
  • Polikliniek en kantoren (twee verdiepingen, 8 m hoog)
  • Klinieken en beddenhuis (3 verdiepingen, 16 m hoog)
  • Hotfloor (OK gebied, met 6 OK’s), 2 verdiepingen en 12 m hoog.

Verder betreft het ziekenhuis over klinieken voor Algemene verpleging inclusief Moeder-Kind afdeling (200 bedden), dagverpleging (45 bedden) en een acute opname afdeling voorzien van 18 bedden. De hotfloor is voorzien van het behandelcentrum met spoedeisende hulp, radiologie, operatiecomplex met 6 operatiekamers en een Intensive Care en Hartbewaking (IC/CC) met 12 bedden.

Bijzonderheden aan het OZG ziekenhuis zijn:

  • Duurzaam gebouwd onder andere door de zonnecollectoren in de ruiten te integreren waardoor elektriciteit opgewekt wordt.
  • Groendaken toe te passen wat een goede isolator is, helpt bij de gelijkmatige afvoer van regenwater en tegelijkertijd erg fraai is, passend in het landschap waarin gebouwd wordt.
  • Een andere bijzonderheid is het “seismisch” bouwen. Dit houdt in het aardbevingsbestendig bouwen in aardbevingsgevoelige gebieden. Hierbij worden onder andere installaties en plafonds flexibel opgehangen en de gebouwen zijn middels speciale gebouwdilataties uit meerdere delen gevormd die onderling van elkaar kunnen “bewegen”.

Kwaliteitsborging

Ingehuurd door Dura Vermeer Bouw Hengelo heeft BBC de kwaliteitsborging verzorgd.

Omvang: 35.000 m² BVO
Bouwsom: circa € 80.000.000,00 exclusief

Impressie nieuwbouw OZG ziekenhuis Scheemda
Gevel nieuwbouw OZG ziekenhuis Scheemda
Luchtfoto OZG ziekenhuis Scheemda
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Lars Vaarhorst

Wim Schuurman