Nieuwbouw politiebureau te Venray

Soort bouw: nieuwbouw, overheid
Periode: oktober 2017 - december 2018
Opdrachtgever: Brink Groep


nieuwbouw politiebureau te Venray gerealiseerd

In Venray is een nieuw politiebureau gerealiseerd. Het nieuwe onderkomen aan de Leunseweg vervangt het oude districtsbureau wat sterk verouderd is en tevens niet meer aan de eisen voldoet. De Venrayse politie is al sinds 1981 werkzaam vanuit het oude districtsbureau.

Het nieuwbouw politiebureau te Venray heeft onder andere een open structuur, veel glas en flexibele werkplekken.
Omdat alle werkzaamheden binnen de politie gewoon door gingen is het nieuwe pand pal (lees; 1,5 meter) naast het oude districtsbureau gerealiseerd. Doordat het oude pand pas na de oplevering en verhuizing werd gesloopt hadden de bouwers te maken met een zeer beperkte bouwplaats. Het nieuwe politiebureau telt twee bouwlagen en beslaat een totale oppervlakte van 980 m².

‘Veiligheid voorop’ indeling

Onder het mom ‘elke seconde telt’ heeft de architect (BDG) onderzocht hoe de medewerkers van het bureau vanaf hun stoel gezien zo snel mogelijk kunnen uitrukken. Ongeacht waar die stoel op dat moment in het gebouw staat. De bezoekers en tevens medewerkers hebben ieder een eigen ingang in het gebouw. Niet alleen net genoemde hebben hun eigen ingang maar ook arrestanten hebben een eigen ingang. Zij komen namelijk binnen onder een luifel, zodat ook hun privacy gegarandeerd kan worden. Bezoekers kunnen zich melden bij het baliemeubel en bovendien hun wachttijd benutten op flexwerkplekken. In het kader van ‘zien en gezien worden’, hebben de baliemedewerkers direct zicht op de aankomende bezoekers. Mocht het voor de veiligheid nodig zijn, dan kan het baliepersoneel de glazen buitendeuren sluiten.

Het huiselijke, flexibele en comfortabele personeelsgebied bestaat uit een informele werkruimte en een open ‘stille’ kantooromgeving. Het trapmeubel, met daarin het kopieerapparaat en de kantoorbenodigdheden, scheidt deze werkgebieden. Het ontwerp heeft een hoog duurzaamheidsambitie. Door middel van verschillende maatregelen is er gezorgd voor een energieneutraal gebouw. Denk hierbij aan maatregelen zoals onder andere:

  • lamellen;
  • zonwerende ramen;
  • pv-panelen;
  • warmwater zonnecollectoren;
  • warmte-koudeopslag (WKO);
  • energiezuinige ventilatie;
  • en LED-verlichting maken het gebouw energieneutraal.

Een ander voordeel van het compacte gebouw zijn de logistieke lijnen.

Nieuwe inrichting nieuwbouw politiebureau te Venray
Een moderne entree voor nieuwbouw politiebureau te Venray
Nieuwbouw politiebureau te Venray kantoor
Nieuwbouw politiebureau te Venray
Zijaanzicht nieuwbouw politiebureau te Venray
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Jacob Pander