Nieuwbouw Pontsteiger te Amsterdam

Soort bouw: nieuwbouw, woningbouw
Periode: september 2016 - december 2018
Opdrachtgever: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.


Pontsteiger is een stoelvormig gebouw waarin 366 woningen zijn gerealiseerd. Het gebouw is in totaal negentig meter hoog en is gebouwd op de plaats waar voorheen bij de houthaven in west de pont van de Tasmanstraat naar de NDSM-werf vertrok.

Er zijn driehonderd vrije sectorappartementen in het lage gedeelte en in de torens van het gebouw gerealiseerd. In het brugdeel, dat beide torens vanaf zestig meter hoogte verbindt, zijn 66 luxe koopappartementen gemaakt (penthouses). Verder is het gebouw voorzien van 1.500 m² commerciële ruimte, parkeerplaatsen en 40 ligplaatsen voor boten.
Op de begane grond is ook een horeca- en publieke functie voorzien. De hoop is dat het daardoor een ontmoetingsplek wordt voor bewoners van Houthaven. Vanaf alle kanten valt het Pontsteigergebouw in elk geval op. Het is een herkenningspunt van de wijk, precies zoals de bedoeling was.

Gelauff en partner Floor Arons begonnen met het ontwerp, maar in 2009 met de crisis kwam het project stil te liggen. Ruim vier jaar later, eind 2013, kwam het project weer in beweging. Ontwikkelcombinatie Dura Vermeer Vastgoed en M.J. De Nijs Projectontwikkeling pakten het plan op en werkten het ontwerp met Arons en Gelauff verder uit.

Bijzonder Pontsteiger

Alles is bijzonder aan dit project. Allereerst de hoogte van het gebouw (90 meter) en daarbij de ligging van het geheel in het IJ. Dit bracht het gevolg dat aan alle onderdelen hoge eisen zijn gesteld, mede gezien het Bouwbesluit maar tot 70 meter gaat en daarboven de eisen van de SBR praktijkrichtlijn Brandveiligheid van hoge gebouwen gelden. Constructief is het werk een hoogstandje gezien de vorm van het gebouw.

Omvang: 31.000 m²
Bouwsom: € 70.000.000,00

Pontsteiger in de steigers
Pontsteiger in de steigers
Pontsteiger in de steigers
Pontsteiger in de steigers
Pontsteiger in de steigers
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Jelke Brinksma