Nieuwbouw school KinderCampusNoord te ‘s-Hertogenbosch

Soort bouw: nieuwbouw, onderwijs
Periode: mei 2015 - oktober 2016
Opdrachtgever: ATO Scholenkring


Ingang KindCampusNoord

Aan de Eerste Rompert in ‘s-Hertogenbosch is een nieuwe multifunctionele accommodatie uit de grond verrijst: KinderCampusNoord. Een kindercampus die plaats bied aan basisschool Noorderlicht, kinderopvangorganisatie 0-4, een gymzaal en ten slotte aan tafeltennisvereniging Never Despair.

KinderCampusNoord

De nieuwe KinderCampusNoord is gerealiseerd op de voormalige plek van de huidige scholen (’t Vlindertje, De Cirkel) en de gymzaal aan het einde van de Eerste Rompert. Een relatief smalle straat met aan de ene zijde een aantal grootschalige utiliteitsgebouwen en aan de andere kant de achterzijden van woningen.
De nieuwbouw heeft, door zijn positie op de hoek, echter ook een belangrijke relatie met de Harendonkweg en de Teunislaan, twee wijkontsluitingswegen die van het kavel worden gescheiden door een brede watergang. Stedenbouwkundig is gekozen voor een gebouwvorm die zoveel mogelijk aansluit bij de rooilijn van de bestaande utiliteitsgebouwen. Kortom, het gebouw is zoveel mogelijk gepositioneerd op de hoek van de kavel, richting de rotonde van de genoemde wegen.

Het gebouw heeft een T-vormige structuur waarbij het gedeelte parallel aan de Harendonkweg uit drie bouwlagen bestaat en het deel aan de Teunislaan uit twee. Daardoor wordt een ruimtelijke relatie gelegd met de rotonde. Op een tweetal plaatsen heeft het gebouw een accent. Aan de kant van de Eerste Rompert door de glazen entreepartij over de volle hoogte van het gebouw, die bijdraagt aan de herkenbaarheid van de entree en bovendien, vanwege de transparantie, zorgt voor dynamiek en bijdraagt aan de sociale veiligheid. Aan de zijde van de rotonde door de fors uitkragende gymzaal op de verdieping. Rondom het gebouw zijn de speelplaatsen van de school en de kinderopvangorganisatie. Ter plekke van de Eerste Rompert is het terrein meer stedelijk en verhard ingericht, langs de watergang heeft het een meer groen en natuurlijk karakter (natuurlijk spelen). Zo ontstaat er een uitdagend gebied, voor ieder kant wat wils.

Indeling

De T-structuur van het gebouw zorgt ook binnen voor een heldere organisatie. De hoofdentree is gelegen aan de Eerste Rompert. Deze ruimte faciliteert een trapopgang en lift naar de 1e en 2e verdieping en een conciërgeruimte met zicht op de entree en het plein.
Naast de hoofdentree ligt het hart van het gebouw, de verdiepte aula met de twee speellokalen. Het gedeelte van de aula dat op maaiveldniveau wordt gesitueerd, kan worden gebruikt als een (permanent) podium.

Een grote vide met royale trapopgang verbindt de begane grond met de 1e verdieping. Vanuit de aula wordt de garderobe voor de onderbouw bereikt. Aan deze garderobe ligt ook de nevenentree die toegang biedt tot de natuurlijke buitenruimte aan de achterzijde van de kindercampus. Vanuit de garderobe zijn aan de westzijde de ruimten van de kinderopvang gesitueerd. Aan de zuidzijde bevindt zich het cluster van de onderbouw.

Op de 1e verdieping is de gymzaal en de verenigingsruimte van Never Despair ondergebracht. De ruimtes zijn onafhankelijk van de school te bereiken vanuit de hoofdentree. Ook is er een toegang vanuit het schoolgedeelte. Op de verdieping vormt, centraal in het gebouw, een grote garderobe de toegang tot de twee onderwijsclusters.

Iedere cluster is opgebouwd rondom een ruim leerplein en heeft zijn eigen voorzieningen zoals toiletten, bergruimten, en dergelijke.  Ten slotte is er op de bovenste bouwlaag aan de zuidzijde van het gebouw het laatste cluster ondergebracht. Dit huisvest een viertal lokalen voor de bovenbouw. Verder biedt deze verdieping plaats aan een grote personeelsruimte en aan de directie-, kantoor- en werkruimten.

Gymzaal KinderCampusNoord
KinderCampusNoord nieuwbouw toezicht BBC
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers