Nieuwbouw woningen Rijnvliet te Utrecht

Soort bouw: nieuwbouw, woningbouw
Periode: mei 2018 - januari 2020
Opdrachtgever: Bo-Ex


Het project omvat 91 eengezinswoningen in Leidsche Rijn, Utrecht en heeft de naam gekregen Rijnvliet voor de woningbouwvereniging Bo-Ex uit Utrecht. 

Eengezinswoningen Rijnvliet, groen en energiezuinig

Rijnvliet is een nieuwe woonwijk die met veel groen en water in het zuidoosten van het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn is voorzien. De straatnamen zijn vernoemd naar verschillende fruitbomen die ook daadwerkelijk in de wijk zijn geplaatst. Zo heb je bijvoorbeeld een straat vernoemd naar de sappige Shipova peer. De wijk ligt op een steenworp afstand van het station en de winkels in Leidsche Rijn Centrum, de binnenstad van Utrecht en alle uitvalswegen. De wijk is volgens het principe van het voedselbos ontworpen. Waar het kan, komen planten en bomen die voedsel produceren. Een voedselbos betekent ook veel groen en water. Nieuwe bewoners worden ook gevraagd om vruchtdragende planten in hun eigen tuin te zetten. Zo creëert Rijnvliet een eigen identiteit.

De woningen zijn voorzien van alleen een elektra-aansluiting, waardoor ze niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen (gas) en de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Doel is dat de energierekening voor huurders lager uitvalt.

De woningen zijn voorzien van een ventilatie warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Dat is een elektrische vervanging voor de cv-ketel. Deze pomp wint warmte terug uit ventilatielucht uit de woning en gebruikt die warmte voor verwarming en warm water. De eerste verdieping en begane grond zijn voorzien van vloerverwarming. De warmtepomp regelt ook het warme water. Door gebruik te maken van lage temperatuurverwarming is de verwarming van de woning constanter en milieuvriendelijker dan de gewone cv. Ook zijn de woningen voorzien van Triple beglazing. Door in het project ook speciale bemetering te plaatsen, kunnen bewoners en Bo-Ex dit in de gaten houden. Dit is om het energie-bewustzijn van de bewoners, waar zij vooraf op gewezen zijn en ook gecontroleerd wordt, te waarborgen.

Betaalbaar en leefbaar wonen

Bo-Ex is een Utrechtse woningcorporatie met een warm hart voor de huurders met 9.000 woningen. Hun standpunt is dat ze begrijpen hoe waardevol wonen is, ook als je een beperkt budget hebt. De 95 medewerkers werken iedere dag aan betaalbaar en goed wonen in leefbare wijken en buurten. Dit doen ze samen met hun huurders en al hun partners, want wonen begint bij mensen. Uitgangspunt van Bo-Ex is alle huurwoningen op minimaal energielabel B hebben. In Rijnvliet gaan ze nog een stap verder door volledig elektrische woningen te bouwen. Deze woningen leveren niet alleen een belangrijke bijdrage in het beperken van de CO2-uitstoot, maar leiden ook tot meer wooncomfort en lagere energielasten voor bewoners.

Fasen

Tot en met 2020 bouwt de Utrechtse corporatie er in totaal 176 eengezinswoningen en 21 appartementen. Fase 1 waren 30 woningen. Fase 2 zijn 61 woningen.

Opdracht

In opdracht van Bo-Ex verzorgt BBC het toezicht voor de woningcorporatie.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Eric Vos