Onderwijs- en cultuurcomplex Amare, Den Haag

Soort bouw: nieuwbouw, leisure, onderwijs
Periode: oktober 2017 - oktober 2021
Opdrachtgever: Bouwcombinatie Cadanz


Impressie nieuwbouw onderwijs- en cultuurcomplex

In het centrum van Den Haag wordt het grootste onderwijs- en cultuurcomplex Amare (OCC) van Nederland gerealiseerd. Dit complex (in plattegrond circa 70 meter bij 125 meter; hoogte circa 40 meter) wordt het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Onderwijs- en Cultuurcomplex Amare (OCC)

Het OCC heeft een verhoogde plint die begaanbaar is. Behalve de entree aan de Turfplaza is er een brede ingang aan de kant van het Spuiplein. Op de onderste lagen komen publieke ruimten. Het is dé plek voor ongedwongen ontmoetingen tussen de culturele instellingen die in het gebouw ‘wonen’ en hun bezoekers, maar ook voor ontmoetingen met het Haagsche publiek. De openheid van het gebouw wordt gereflecteerd door de ‘alzijdigheid’ oftewel, het OCC toont zich naar alle kanten. De Stadskantine vormt het hart van het gebouw en is open voor de bewoners, hun gasten, bezoekende gezelschappen en willekeurige voorbijgangers die er bijvoorbeeld een kop koffie willen drinken.

Zalen

In het gebouw bevinden zich een viertal zalen: een theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen). De nieuwe ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan circa 700 auto’s en circa 1.500 fietsen.  Alle zalen hebben hun eigen vorm en atmosfeer. De hoogwaardige afwerking moet voldoen aan hoge akoestische eisen.

Duurzaam

Het project OCC heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Op het dak komen 4.000 m² zonnepanelen voor eigen energieopwekking. Hemelwater wat wordt opgevangen wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en de bodem wordt gebruikt als warmte- en koudebron voor het regelen van de temperatuur in het gebouw.  Ook aan dieren is gedacht. Daarvoor komen er in de gevel circa 50 broedkasten voor verschillende soorten vogels en circa 28 ingebouwde vleermuizenverblijven.

Het betreft een UAV-GC project waarbij Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) met de realisatie verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud (25 jaar) van het OCC en gebeurt in opdracht van de gemeente Den Haag.

BBC heeft in opdracht van Bouwcombinatie Cadanz en de gemeente Den Haag de functie van onafhankelijk toezicht en interne kwaliteitsborging verzorgd.

Onderwijs- en cultuurcomplex Amare
Onderwijs- en cultuurcomplex Amare
onderwijs- en cultuurcomplex Turfplaza
onderwijs- en cultuurcomplex Theaterrestaurant
impressie concertzaal onderwijs- en cultuurcomplex
impressie theaterzaal onderwijs- en cultuurcomplex
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Michiel de Kroon