Beddentorens AMC, Amsterdam

Soort bouw: Bestaande bouw
Periode: Februari 2017 - december 2022
Opdrachtgever: AMC


BBC Bouwmanagement verzorgt het projectmanagement van de renovatie van de beddentorens van het AMC. Het AMC staat voor de grootste verbouwing sinds de nieuwbouw begin jaren ’80. De beddentorens F, G en H van in totaal 23.000 m² worden volledig vervangen en heringericht. Er komt een mix van één- en tweepersoonskamers waardoor de patiënt kan kiezen voor een eigen kamer of een gedeelde kamer met een andere patiënt. Door middel van een ‘rooming in’ in de eenpersoonskamer is het straks mogelijk voor bezoekers om te overnachten.

Naast de verpleegafdelingen betreft het ook de renovatie van specialistische afdelingen zoals onder andere de hartbewaking en het NICU (Neonatale Intensive Care Unit). Op het NICU wordt hooggespecialiseerde academische zorg voor extreem vroeg geboren baby’s met soms levensbedreigende ziektes geboden. De bestaande Intensive care zalen hebben plaats gemaakt voor couveusesuites. Iedere pasgeboren baby heeft zijn eigen kamer waardoor infecties zoveel mogelijk worden voorkomen en de ouders in rust bij hun baby kunnen verblijven. De NICU afdeling van het AMC is met 38 IC plaatsen (18 éénlingkamers, 5 tweelingkamers, 1 drielingkamer en 6 couplet care kamers) de grootste van West-Europa.

Omdat de afdelingen in verschillende fases worden gerenoveerd, en ook deels in gebruik blijven, is deze verbouwing best een ingewikkelde ‘operatie’. De veiligheid voor patiënten en medewerkers staat voorop, en zowel de patiënten als de medewerkers moeten zo min mogelijk overlast hebben van alle verbouwingen.

Om de verpleeg- en stafafdelingen ook tijdens de bouw optimaal te laten functioneren is een slim schuifplan ontwikkeld. Daarbij worden verpleegafdelingen tijdelijk verhuisd, en er zijn innovatieve oplossingen bedacht om de uitvoering soepel te laten verlopen. Een voorbeeld van zo’n innovatieve oplossing is dat de bouwlogistiek grotendeels via het dak gaat, er is een enorm luchtkussen aangebracht op het glazen dak van het atrium, die fungeert als crash-deck tijdens de gevelrenovatie.

Bij het hele renovatietraject speelt duurzaamheid een grote rol. Zo worden grote delen van de gevel meegenomen in de renovatie om het binnenklimaat te verbeteren en het energieverbruik te reduceren. Tevens introduceert het ziekenhuis in de gerenoveerde torens nieuwe concepten op gebied van logistiek, voeding en ICT.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Johan Carlier

Kim Cornelissen

Roland Hendriks

Jillis Gerichhausen

Wouter Jan de Pagter