Renovatie complex De Resident te Den Haag

Soort bouw: bestaande bouw, kantoren, overheid
Periode: november 2013 - juni 2015
Opdrachtgever: Stevens van Dijck


De Resident vanaf Muzenplein

Het project De Resident bestaat uit twee eerder door ministeries gebruikte gebouwen en worden door middel van een overkapping met elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaat een atrium waardoor de gehele entree van beide gebouwen gebruikt wordt. De verzamelnaam voor de twee imposante kantoorgebouwen luidt De Resident.

Geschiedenis

In de jaren 90′ werd een gebied in de binnenstad van Den Haag ontwikkeld met kantoortorens, woningen, winkels en pleinen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was gevestigd in de karakteristieke punttorens van De Resident: Helicon en Castalia. Deze gebouwen waren toen nog gescheiden door het Parnassusplein.

Renovatie De Resident

Naast de bouw van het atrium is het interieur van De Resident aangepast voor flexibel werken. Hierdoor is het mogelijk dat de 2400 werkplekken voldoende zijn voor de 2.700 ambtenaren. Een deel van het nieuwe atrium – het Parnassusplein – blijft overdag voor iedereen toegankelijk. Op de onderste lagen zijn functies als aanlandplekken, vergaderruimten en een opleidingscentrum gerealiseerd. De verdiepingen daarboven zijn getransformeerd van cellenkantoren tot een open ruimte met ruime werkvelden en een grote diversiteit aan werkplekken.

Bijzonder te noemen is de verbinding van de gebouwen door middel van een atrium. Op de atriumspanten is een stalen hulpconstructie geplaatst die het dak onder een hoek van circa 2,5 graden plaatst. Dit heeft als voordelen dat er kan worden aangesloten op bestaande afwatervoorzieningen van Castalia, dat complexe bouwtechnische en constructieve aansluitingen aan de Helicon-zijde worden vermeden en dat er meer daglicht in de aangrenzende ruimten komt omdat het dak nu volledig van glas is uitgevoerd. Bijkomend voordeel is dat in de opstaande rand aan Helicon zijde kleppen kunnen worden opgenomen voor het RWA-systeem.

Het Resident-complex behoort tot de meest kenmerkende architectuur van de Hofstad. Vooral Castalia, met zijn grote hoogte en twee kenmerkende punten, behoort tot de meest markante gebouwen en is bij benadering van Den Haag al vanaf veraf herkenbaar.

Namens Stevens Van Dijck heeft BBC het toezicht geleverd en de bestekstukken gescreend.

Omvang: 55.000 m²
Bouwsom: € 21.639.000,00 exclusief btw

De Resident
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers