Renovatie/herontwikkeling Houses Modernes te Utrecht

Soort bouw: bestaande bouw, retail, kantoren
Periode: augustus 2019 - heden
Opdrachtgever: Syntrus Achmea


renovatie Houses Modernes

Op de plek waar ooit Galeries Modernes furore maakte als warenhuis, verrijst Houses Modernes; een architectonisch geavanceerd bouwwerk dat ruimte biedt aan kantoren, winkels en horeca. 

Geschieden Galeries Modernes

Galeries Modernes (voorheen Grand Bazar Français) was een iconisch warenhuis dat zich in Utrecht bevond vanaf 1901. Drie jaar later verhuisde het warenhuis wegens succes naar een ruimer onderkomen. In 1925 vond er een uitbreiding plaats met een textielafdeling. Daarnaast werd de naam van Grand Bazar Français gewijzigd naar Galeries Modernes. In 1939 brak er een brand uit die het warenhuis verwoestte.
Na de brand was de Galeries Modernes gehuisvest in een noodonderkomen op de Neude. In 1941 al vlug na de brand, heropende het warenhuis de locatie van het afgebrande warenhuis. De beschikking over een nieuw en groter pand ontstond naar ontwerp van architect D. Brouwer die het ontwerp reed in 1938 maakte in functionalistische stijl met grote glaspartijen en horizontale belijningen. In 1981 sloot deze Galeries Modernes en een jaar later opende een vestiging van het warenhuis Kwantum Hallen. Tien jaar later verhuisde Kwantum Hallen naar de Nieuw Amsterdamlaan in Utrecht. In 1991 werd het pand op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht verbouwd tot winkelcentrum Blue Building. Later heette het Winkelcentrum De Planeet.

De geschiedenis van Galeries Modernes-keten gaat terug naar 1871 en ontstond uit de Grand Bazar Français. Er waren filialen in Rotterdam, Den Haag, Groningen, Arnhem en Enkhuizen. In 1984 werden de laatste filialen gesloten.

Houses Modernes

De begane grond en eerste verdieping van het gebouw behouden hun winkelfunctie. Op de tweede tot de zesde verdieping komt er een ruimte voor kantoren. In de kelder komt een garage die plaats biedt aan duizend tot vijftienhonderd fietsen. Na de renovatie zal de originele uitstraling van het historische pand terug te zien zijn. Ook wordt het balkon en de galerij in oude stijl teruggebracht.

In opdracht van Syntrus Achmea verzorgt BBC zowel het toezicht als de directievoering voor de renovatie.

Winkelcentrum De Planeet (Houses Modernes)
Houses Modernes in 1950 (Galeries Modernes)
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Arthur Noordman

Erwin Menting