Renovatie kantoor Blaak 555 te Rotterdam

Soort bouw: Bestaande bouw, kantoren
Periode: mei 2014 - december 2015
Opdrachtgever: KanAm Grund Kapitalanlagegesellschaft mbH


De Blaak maakt de dynamiek tussen stad en haven voelbaar. Een brede, grootstedelijke avenue, ingetogen chic, en op nummer 555 een opmerkelijk gebouw. Blaak 555. 107 meter hoog, 28 verdiepingen en 28.000 m² aan zeer hoogwaardige kantoorruimte.

Renovatie Blaak 555

Doel van de werkzaamheden was het renoveren en upgraden van het gebouw. Niet alle leegstaande etages moesten worden gerenoveerd; in totaal zijn 4 kantooretages gerenoveerd te weten: 4e, 5e, 6e en 16e etage.

Tijdens de renovatie zijn onder andere de volgende werkzaamheden verricht:

  • De entree is verplaatst naar de voorkant van het gebouw, waardoor de routing en functionaliteit van het entreegebied zijn verbeterd. De looplijnen zijn daarnaast logischer en meer zichtbaar gemaakt en de kernen zijn geopend. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om een koffiebar, een businesslounge en een restaurant te openen in het entreegebied
  • De liften zijn volledig gerenoveerd, voorzien van een nieuw interieur en een destinationcontrol-systeem
  • Het voormalige restaurant en de keuken op de 4e verdieping zijn getransformeerd tot een verhuurbare casco open-space kantoorverdieping
  • De oude conferentiezaal is uit het gebouw verwijderd. Hierdoor is een kantoorvloer van meer dan 1.000 m² en een open vide naar de bovenliggende vloer ontstaan. Hier is tevens een showvloer gerealiseerd waar inspiratie kan worden opgedaan voor de vele inrichtingsmogelijkheden van de kantoorvloeren
  • De 16e verdieping is gerenoveerd tot een modern verhuurbare kantoorverdieping
  • De parkeergarage is gerenoveerd  en er zijn parkeerplaatsen toegevoegd
  • Diverse onderhoudswerkzaamheden op de 14e, 15e, 28e en de 29e etage. Het gaat hierbij onder andere om onderhoud aan de installaties, zoals het vernieuwen van koelmachines en onderhoud van de luchtbehandelingskasten.

Geschiedenis

Gebouw Blaak 555 is een kantoorgebouw gelegen aan de Blaak, in hart van het centrum, in Rotterdam. De Blaak vormt met de Coolsingel en het Weena het ‘Central Business District‘ (CBD) van Rotterdam.
Aan de Blaak tegenover het Schielandshuis stond het voormalige pand van Gerzon uit 1935, dat het bombardement overleefde. Na het vertrek van Gerzon was het gebouw in gebruik bij de Nederlandse Credietbank. De locatie werd in 1991 ontwikkeld door projectontwikkelaar Alvesta als Blaak Office Tower. In 1993 werd de locatie gekozen als hoofdkantoor voor Credit Lyonnais, dat tijdens het bouwproces werd overgenomen door de Generale Bank, die destijds onderdeel was van de Fortisbank. De beperkte ruimte maakte een slank gebouw noodzakelijk. Bij de uitwerking en uitvoering zijn het Nederlandse architectenbureau Inbo en het Nederlandse constructiebureau D3BN ingeschakeld.

In opdracht van KanAm Grund kapitalanlagegesellschaft mbH heeft BBC Bouwmanagement opdracht gekregen voor de directievoering en het toezicht voor het renovatieproject Blaak 555 te Rotterdam.

Omvang (BVO): circa 38.000 m²
Bouwsom € 5.127.789,00 exclusief btw

Blaak 555
Blaak 555
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Fred Dessing