Renovatie Minnaertgebouw te Utrecht

Soort bouw: bestaande bouw, onderwijs
Periode: 2016 - 2017
Opdrachtgever: Universiteit Utrecht


Renovatie Minnaertgebouw Utrecht

Minnaertgebouw

Het gerenoveerde Minnaertgebouw in Utrecht werd in december 2017 feestelijk heropend. Na een renovatie van anderhalf jaar is het Minnaertgebouw lichter, functioneler en duurzamer met onder andere nieuwe onderwijsruimten, meer zit gelegenheden in de centrale hal en een ruimere entree. Het Minnaertgebouw vormt samen met 2 andere gebouwen het onderwijscentrum van campus Utrecht Science Park voor de opleidingen van de faculteit Bèta- en Geowetenschappen.

Ruime entree

Via de ‘loop’ op de eerste verdieping – een grote centrale ruimte – zijn de gebouwen met elkaar verbonden.

De centrale hal is de verbindende schakel van het onderwijscentrum. Hier komen studenten, medewerkers en bezoekers tesamen via de loop. De hal is multifunctioneel inzetbaar, onder andere als evenementenplein voor presentaties, lezingen, debat of open dag. De oorspronkelijke functie van de hal, het verwerken van regenwater, is in ere hersteld. In de vloer zitten roosters om het vallend regenwater op te vangen en af te voeren.

Kantoren en restaurant

De kantoren in het gehele gebouw zijn vernieuwd en ingericht voor 2, 3 of 6 personen. Ook zijn er overleg- en loungeplekken. De kantoren zijn open, transparant en veel lichter. Op de eerste etage vind je het vernieuwd restaurant met mezzanine wat dé restauratieve voorziening wordt voor het gehele onderwijscentrum. De bovenruimte van het restaurant is afsluitbaar door middel van een glazen gevel. Verder is de routing vereenvoudigd en zijn de dakterrassen in ere hersteld. Het gebouw omvat twee hoorcollege zalen, 11 werkgroepruimten, zes practicumruimten, negen projectgroepruimten en een computerleerzaal. Goed voor circa 6.200 studenten.

Met de renovatie van het Minnaertgebouw behaalt de universiteit de BREEAM-classificatie ‘very good’ wat overeenkomt met 3 sterren. Eén van de duurzame maatregelen is het plaatsen van een nieuwe klimaatinstallatie met warmteterugwinning, led-verlichting en aansluiting op een warmte-koudeopslagsysteem (WKO).

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers