Renovatie politiebureau, Etten-Leur

Soort bouw: bestaande bouw, renovatie, overheid (flex gereedmaken)
Periode: mei 2021 – maart 2022
Opdrachtgever: Innax


Renovatie Politiebureau

Het bestaande politiekantoor (bouwjaar 1979) wordt intern volledig aangepast en flexgereed gemaakt conform het landelijke huisvestingsconcept wat gericht is op efficiënter ruimtegebruik en algehele toekomstbestendigheid. Daarnaast worden energetische aanpassingen gerealiseerd t.b.v. behalen energielabel A.

Het project

Het regionale politiebureau ligt midden in het stationsgebied van Etten-Leur. Vanuit deze locatie opereert de politie in de plaatsen Etten-Leur, Rijsbergen, Zundert, Hazeldonk-grens en Breda west, waaronder het NAC-stadion. Het pand heeft een BVO van 2.500 m2. Constructief is het gebouw in goede staat, maar het interieur is sterk gedateerd.

Het landelijk huisvestingsconcept is gericht op efficiënter ruimtegebruik, het realiseren van diversiteit aan werkplekken en het uniform verbeteren van de algehele arbeidsomstandigheden. Een dergelijke aanpak is van groot belang om in te kunnen spelen op de veranderende vraag en dus om de algehele toekomstbestendigheid van het politiebureau te kunnen waarborgen.

Globale indeling van het kantoor

Het huisvestingsconcept kent een ordening van groot naar klein. Als eerste is er onderscheid gemaakt tussen drie gebieden, die aan de hand van de toegankelijkheid zijn onderverdeeld. Het eerste gebied is publiekelijk toegankelijk, de tweede is het werkgebied voor politieorganisatie en de derde is het ophoudgebied voor arrestanten.

Een gebied is onderverdeeld in zones, welke worden bepaald door de aard van de werkzaamheden en hebben een rustige tot dynamische werksfeer. Binnen een zone bevinden zich verschillende ruimten. Dit zijn fysieke ruimtes met een specifieke functie, waarbij het gaat om een diversiteit aan werkplekken. De ruimten zijn multifunctioneel en zijn geschikt voor het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. Deze politie specifieke voorzieningen leiden niet tot een monofunctionele indeling met een lage bezettingsgraad, maar zijn georganiseerd op ruimte- en gebruiksniveau.

Een materiaal studie is gedaan met het doel om een uniforme uitstraling te creëren in het gehele gebouw. Bestaande materialen en afwerkingen worden echter waar mogelijk zoveel mogelijk behouden. Het kantoor wordt flexgereed gemaakt en gemoderniseerd met zoveel mogelijk behoud van bestaand.

In het huidige gebouw zijn in de gangen alle wanden en deuren dicht. Om het gebouw van binnen meer te openen, worden er glazen tussenwanden toegepast. Hierdoor ogen de kantoorvloeren ruimtelijker en lichter.

Renovatie Politiebureau

De realisatie zal gefaseerd uitgevoerd worden en kent hierdoor een wat langere doorlooptijd. Het voordeel hiervan is dat het bestaande politiekantoor kan blijven door functioneren.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Arthur Noordman