Renovatie Technohal, Enschede

Soort bouw: bestaande bouw, onderwijs, zorg
Periode: november 2016 - mei 2019
Opdrachtgever: Universiteit Twente


Van 2016 tot 2019 onderging de Technohal van de Universiteit Twente een grootschalige renovatie, een onderdeel van het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan.

Transformatie Technohal

Aan de zuidzijde van het Universiteitsterrein in Enschede ligt de Technohal.
Onlangs heeft de Technohal een grootscheepse transformatie tot TechMed Centre ondergaan.

Het gebouw, gebouwd en ontworpen in de jaren 70 van de vorige eeuw was vroeger een proceshal. Er waren meerdere universiteiten die in het bezit waren van een proceshal maar deze zijn inmiddels gesloten. In de proceshal van Universiteit Twente werden bordessen getest.

De renovatie heeft gezorgd voor een nieuw multifunctioneel Universiteitsgebouw waarin verschillende faculteiten zich huisvesten. In het ontwerp stond het atrium centraal en is dan ook zoveel mogelijk gehandhaafd. Het gebouw is opgedeeld in 3 elementen; studieruimtes, een podium en een grote ’tribunetrap’ die naar de 1e verdieping leidt. Op de 1e verdieping aan de zijde van het atrium zijn kantoorruimtes te vinden. Aan de buitenzijde zijn project/studieruimtes gesitueerd. Op de 2e verdieping zitten voornamelijk collegezalen.

De Technohal vormt het nieuwe hart van het Technische Medische Centrum met diverse onderzoeksfaciliteiten zoals MRI’s, OK-opstellingen en andere medische apparatuur, collegezalen en praktijkruimten waar chirurgen kunnen oefenen op levensechte poppen. Circa 9.600 studenten volgen op de Universiteit Twente een opleiding.

Van sloop naar nieuwbouw

Voor de wederopbouw van de Technohal zijn de binnenwanden, technische installaties en de buitengevel gesloopt. De vloeren en staalconstructies bleven staan. Uitgangspunt bij het ontwerp was het in stand houden van het unieke industriële karakter.

Zowel voor de sloop als voor de wederopbouw van de hal is BBC gevraagd door de Universiteit om de fasen te begeleiden. In april 2019 is het pand opgeleverd.

Omvang: 24.000 m² BVO

 

Technohal Twente
Technohal
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Jacob Pander

Erwin Simmelink

Wim Schuurman