Uitbreiding Theresialyceum te Tilburg

Soort bouw: bestaande bouw, onderwijs
Periode: juli 2015 - november 2016
Opdrachtgever: Ons Middelbaar Onderwijs


Bestaande bouw Theresialyceum Tilburg

In opdracht van Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) is het bestaande Theresialyceum aan de Professor Cobbenhagenlaan te Tilburg deels gerenoveerd en aan de zijde van de Sportweg uitgebreid met enkele lokalen en een nieuwe sportzaal/gymnastiekzaal en nieuwe portiersloge.

Theresialyceum

De renovatie van het Theresialyceum betrof enkele kleinere ruimten op de begane grond en natte groepen alsmede de lokalen op begane grond, 1e en 2e verdieping aan lange zijgevel (zijde Reitseplein). Dat houdt in dat de 38 lokalen zijn vergroot door middel van verplaatsing naar buiten van gevel met  ± 3.0 m. De oude gymzaal is omgebouwd tot overblijfruimte en er is een nieuwe gymzaal gerealiseerd.
De uitbreiding is uitgevoerd terwijl een deel van de leerlingen werd opgevangen in noodlokalen aan de Sportweg. Een ander deel van de leerlingen bleef les krijgen in bestaande lokalen.

De bouwtijd was opgesplitst in 2 fasen waarbij de sloopwerkzaamheden zoveel mogelijk in de vakantieperioden werd uitgevoerd. Logistiek en plantechnisch was er nauw overleg met schooldirectie noodzakelijk in verband met lestijden (boor- en hakwerkzaamheden), schooltoetsen, examens en dergelijke.

Nieuwe funderingen met geboorde palen

De gevel is uitgevoerd als aluminium vliesgevel met automatische zonwering. Installaties zijn deels aangepast/uitgebreid ten behoeve van de grotere lokalen en nieuwe sportzaal. In de nieuwe situatie is een toepassing van WarmteKoudeOpslag gerealiseerd, op de nieuwe verbrede daken en op het dak van de bestaande lokalen zijn nieuwe zonnecollectoren geplaatst.

Kunstenaar Herman Kuijer werd benaderd om met een LED-kunstwerk deze ingrijpende renovatie kracht bij te zetten. Dit is gerealiseerd in de nieuwe gevelvullingen langs de zijde van het Reitseplein en in de kopgevel aan de Professor Cobbenhagenlaan.

Opdracht

Projectomvang: 2.200 m² BVO nieuwbouw en 3.500 m² BVO renovatie/uitbreiding

In opdracht van Ons Middelbaar Onderwijs heeft BBC Bouwmanagement het toezicht en directievoering verzorgt tijdens de uitbreiding/renovatie.
Andere betrokken partijen waren:
Architect: SWA Architecten
Constructeur: Adviesbureau Tielemans
Adviseur installaties: Adviesbureau Becks

De bouwkundig werkzaamheden zijn uitgevoerd door Bouwgroep Moonen. Bouwteam verder samengesteld met neven-aannemers:
E-installaties: TES Installatietechniek
W-installaties: Van Dijnsen Installatiewerken
Gevelvullingen: fa. Vorselmans

Uitbreiding Theresialyceum
Plattegrond aanpassingen Theresialyceum
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Fred Dessing