Uitbreiding/verbouwing ziekenhuis Rijnstate te Arnhem

Soort bouw: nieuwbouw, zorg
Periode: 2010 - 2011
Opdrachtgever: Rijnstate


Rijnstate

Ziekenhuis Rijnstate telt 700 bedden en 3000 medewerkers en is gelegen in Arnhem – Noord. Het is een topklinisch opleidingsziekenhuis waar patiënten voor bijna alle specialismen terechtkunnen. Rijnstate maakt deel uit van de landelijke keten van topklinische opleidingsziekenhuizen. Naast algemene ziekenhuiszorg biedt Rijnstate uitgebreide mogelijkheden voor sub- en supraspecialistische onderzoeken en behandelingen. Desondanks is hierbij het acuut-centrum altijd een beetje achter c.q. ondergeschoven gebleven. Hier wilde het ziekenhuis verandering in brengen door een volledig nieuwe afdeling te creëren met ook een nieuwe hoofdingang plus een andere benaming en wel de afdeling; Spoedeisende Hulp. Tevens is deze nieuwe afdeling ontworpen conform de hedendaagse behandelmethoden, wat wil zeggen dat de losse bedden met een tussenschot en separatiegordijn er om heen zijn vervangen door aparte behandelkamer.

Alle kamers zijn geheel self-supported qua medische apparatuur en bieden tevens veel meer privacy- en traumabescherming. Vanwege deze privacy- en traumabescherming is ook de afdeling onderverdeeld in drie secties, te weten een sectie voor kinderen, een sectie voor lichtgewonden en een sectie voor zwaar tot zeer ernstig gewonden. Hierbij is de gedachte dat met name kinderen, maar ook lichtgewonden niet nog eens extra emotioneel belast moeten worden indien zij naast de laatste categorie komen te liggen met alle menselijke en emotionele gevolgen van dien. De gehele nieuwe afdeling is ten opzichte van de oude, qua aantal bedden en omvang, 4 keer zo groot.

Naast deze hoofdverbouwing vonden er tegelijkertijd diverse andere verbouwingen plaats. Zo ook de uitbreiding op de afdeling Urologie en de verbouwingen op de afdeling Apotheek/IVF en ICT. De verbouwing van de apotheek was noodzakelijk omdat deze voorheen verscholen zat in het atrium vlakbij de hoofdreceptiebalie. Na de verbouwing heeft de apotheek direct naast de hoofdingang van het ziekenhuis een eigen ingang, waardoor deze veel toegankelijker en geheel zelfstandig is. Bij de afdeling IVF speelde vooral de uitstraling en de sfeer een belangrijke rol om de afdeling te gaan vernieuwen. Na de verbouwing heeft de ruimte een meer open en huiselijke sfeer gekregen.

De uitgangspunten voor de ICT afdeling hadden te maken met de toekomstige uitbreidingen van het ziekenhuis, waarbij sprake is van 5000 tot 10.000 m² extra vloeroppervlak.

Omvang: circa 2500 m²
Bouwsom: circa € 3.000.000,00

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers