Verbouwing Forever 21 en Hunkemöller Koopgoot te Rotterdam

Soort bouw: bestaande bouw, retail
Periode: maart 2015 - oktober 2015
Opdrachtgever: CBRE


Verbouwing Koopgoot

In samenwerking tussen eigenaar CBRE van de Koopgoot te Rotterdam en winkelketen Forever 21 worden ter hoogte van souterrain-ingang van het oude V&D-pand in de Koopgoot een aantal bestaande winkels ‘opgeofferd’ om daarvoor in de plaats een groot filiaal van Forever 21 te realiseren.

Bestaande winkeltjes in deze hoek van de Koopgoot floreerden niet al te best vanwege het ontbreken van een logische doorloop, de optie was om daar een grootschalige winkel te situeren met een toegang zowel in de Koopgoot zelf,  net na de ‘luie’ toegangstrap naar beneden bij V&D, als een toegang vanuit V&D souterrain. Tegelijkertijd met de realisatie van Forever 21 werd hier tegenover bij het filiaal van Hunkemöller de gehele gevelpui met toegangspui vervangen en tevens een klein deel van de pui van de HEMA.
Architecten Cie uit Amsterdam heeft voor de partijen een plan ontworpen met goedkeuring van CBRE en de winkeliers.

Constructief moest er in een aantal zware dragende wanden gaten gezaagd worden en de gehele vloer van het nieuwe filiaal Forever 21 moest op afschot aangebracht worden in verband met hoogteverschil tussen de Koopgoot en het souterrain van V&D. Andere uitdagingen waren de dilataties die op diverse plekken in dit werk voorkwamen en lekten, en zodanig gedicht moesten worden dat deze (middels “zwelband-principe”) bestand zouden blijven tegen de grote opwaartse druk van het grondwater, zonder daar later na in gebruik name van de nieuwe winkels weer problemen mee te krijgen. Bestaande winkelindelingen werden totaal vervangen, wat ook tot gevolg had dat gehele installaties aangepast dienden te worden. Dit behelsde zowel sprinkler-installatie als luchtbehandelings-, BMI-, ventilatie-,  water-, E-installaties en riolering. Ook moest er (een zware) nutsaansluiting verplaatst en opgewaardeerd worden in een bestaande traforuimte in verband met grotere benodigde installaties.

Bouwkundige werkzaamheden en inpandige aanpak zijn uitgevoerd door Retail Bouw Nederland uit Doetinchem.
Bouwteam verder samengesteld met onderaannemers:

E-installaties: Croon Elektrotechniek bv
W-installaties: Wolter & Dros bv
Sprinklerinstallaties: de Groot Installatiegroep
Gevelvullingen: Van Lochem uit Aalten
Architect: Architecten Cie. te Amsterdam
Constructeur: Zonneveld Ingenieurs
Adviseur installaties: Herman de Groot

In opdracht van CBRE heeft BBC het toezicht in combinatie met de directievoering verzorgd.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers