Verbouwing Magna Plaza Foodcenter, Amsterdam

Soort bouw: bestaande bouw, retail, publieke gebouwen
Periode: maart 2018 - april 2019
Opdrachtgever: Colliers International


Magna Plaza, het voormalig Amsterdamse Hoofdpostkantoor gelegen aan de Nieuwezijds Voorburgwal, werd gebouwd tussen 1895 en 1899. Tot 1987 had de PTT het pand in gebruik. In 1991 startte de bouw waarmee het getransformeerd werd tot het winkelcentrum Magna Plaza. Daarbij stond behoud van het monumentale gebouw voorop. Helaas is het nooit succesvol geweest, daarom was het tijd om het prachtige gebouw een nieuw leven in te blazen.

Magna Plaza

In 1991 startte de verbouwing. Buiten werden de gevels gerepareerd, gerenoveerd en schoongemaakt. Binnen werd het gebouw met uitzondering van dragende elementen en decoraties, helemaal uitgebroken. De nieuwe winkelverdiepingen werden met elkaar verbonden door middel van roltrappen en liften. Trappenhuizen bleven gehandhaafd. Tenslotte werd de zolderverdieping naast de lichtkappen zo verbouwd dat ze verhuurd konden worden als kantoorruimte met een totaal oppervlakte van circa 1400 m². Na de verbouwing werd in 1992 het gebouw als winkelcentrum met de naam Magna Plaza in gebruik genomen. Verdeeld over vier verdiepingen telt het circa 5500 m² winkeloppervlakte.

Transformatie Foodcenter

De verbouwing van het Magna Plaza betrof de komst van een innovatief foodcenter met diverse restaurantjes en drinkgelegenheden. Het geeft nieuwe creatieve food-initiatieven de mogelijkheid hun concept te laten zien en te testen tussen de proefkeukens van gerenommeerde restaurants. In totaal zijn er circa 20 restaurants, 3 bars en een koffiebar gevestigd waaronder:

  • Toni Loco
  • The Butcher
  • Bepita
  • Van ’t Spit
  • Sushito
  • China Supreme
  • Limalima
  • Lios

Foodcenter vestigt zich op de 2e verdieping van het pand. Op de overige verdiepingen komen nieuwe winkelconcepten en andere modewinkels.

Werkzaamheden BBC

In opdracht van Colliers International zette BBC een bouwkundig opzichter in die de bouw begeleidde tijdens de voorbereiding en uitvoering.

Magna Plaza
Magna Plaza foodcourt
Van't Spit Foodcourt Magna Plaza
Foodcourt Butcher Magna Plaza
Petit Gateau Foodcenter Magna Plaza
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Ferry van Dorp