Herontwikkeling/verbouwing MECC Maastricht

Soort bouw: Bestaande bouw, nieuwbouw, publieke gebouwen
Periode: September 2019 - maart 2023
Opdrachtgever: Gemeente Maastricht


MECC Maastricht behoort tot de grote congres-, beurs- en evenementencentra in Nederland. Jaarlijks worden er zo’n 200 evenementen, beurzen en congressen georganiseerd in het gebouw. Het complex levert een grote toegevoegde waarde aan Maastricht en de regio.

Geschiedenis MECC

MECC komt voort uit de Eurohal die sinds 1961 in Valkenburg gevestigd was.  In 1973-1974 verhuisde de hal naar Maastricht waar de hal in 6 weken werd opgebouwd op De Griend in de Maastrichtse wijk Sint Maartenspoort. In 1983 besloot de gemeenteraad een nieuw congres- en beurzencentrum te bouwen in Randwyck. Na de opening van MECC werd de Eurohal in 1991 gesloopt en werd op het terrein het Griendpark aangelegd. het eerste evenement, de Vakantie Info beurs, vond plaats in 1988. De officiële opening vond ook datzelfde jaar plaats.

Verbouwing MECC

Om er voor te zorgen dat het complex zijn goede reputatie behoud ondergaat het een herontwikkeling. In 2017 werd er gestart met de ontwikkeling, ruim 1000 zonnepanelen gingen het dak op van het congresgedeelte en werden de parkeerterreinen en de entree aan de noordzijde aangepakt.
In juni 2019 startte de sloop en nieuwbouw van een deel van het congrescentrum en de renovatie van het te handhaven deel. In de nieuwe hal wordt onder andere een ontmoetingspunt gerealiseerd voor de Health Campus. De capaciteit van het congrescentrum stijgt van 3.500 naar 5.000.

Het MECC bestaat uit 4 expositiehallen waarvan de totale oppervlakte circa 30.000 m² beslaat. Er zijn 2 congrescentra verdeeld over 3 verdiepingen met in totaal 23 flexibele en multifunctionele vergaderruimtes. Het grootste auditorium heeft 1700 zitplaatsen. Verder zijn er diverse winkels en horecagelegenheden.

Toezicht MECC verbouwing
Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers

Thom Korporaal