Verbouwing Philipsvleugel Rijksmuseum te Amsterdam
Soort bouw: bestaande bouw, overheid, publieke gebouwenPeriode: 2013 - 2015
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
Tijdens de 10 jaar durende verbouwing van het Rijksmuseum was de Philipsvleugel het enige gedeelte van het Rijksmuseum dat voor het publiek toegankelijk was. Na de heropening van de Philipsvleugel op 13 april 2014 ging het bijgebouw dicht om tevens ook gerenoveerd te worden.
Verbouwing Philipsvleugel
De verbouwing, renovatie en restauratie bestonden onder meer uit het vervangen van de glazen lichttoetreding in de kappen van het gebouw, de gevels en daken en het opnieuw inrichten van het gebouw voor tentoonstellingen. De Philipsvleugel is gereed gemaakt als museale ruimte en een gedeelte is ingericht voor het restaurant. De renovatie vormde het sluitstuk van de ingrijpende vernieuwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum.
De Philipsvleugel heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 1300 m². Tijdens de renovatie is het atrium hersteld, waardoor er weer daglicht binnenkomt. Een permanente toevoeging is een 17e-eeuwse Chinese lakkamer uit het stadhouderlijk hof van de Oranjes in Leeuwarden. Bij de lakkamer staan tientallen eeuwenoude Europese en Aziatische theepotten opgesteld.
Brandveiligheid
Tijdens de restauratie bleken grote, complexe problemen met de brandveiligheid. Er is een maatregelenpakket opgesteld, welke tijdens de bouwwerkzaamheden mede uitgevoerd moest worden.
Beschrijving opdracht
In opdracht van Rijksvastgoed bedrijf hebben we de brandveiligheidsmaatregelen begeleid, teneinde tijdens de oplevering ervan zeker te zijn dat het gebouw volledig brandveilig was volgens de laatste normen.


