Verbouwing Scheepvaartmuseum te Amsterdam

Soort bouw: bestaande bouw, publieke gebouwen
Periode: 2012 - 2014
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf


De collectie van het Scheepvaartmuseum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld met circa 400.000 objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie instrumenten en wereldkaarten.
Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn. Dit monumentale gebouw uit 1656 werd ontworpen door Daniel Stalpaert als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Zeemagazijn werd gebouwd in de Gouden Eeuw, toen Amsterdam de grootste haven ter wereld was. Nu, ruim 350 jaar later, is het Zeemagazijn nog altijd een indrukwekkend gebouw met veel karakter. De perfecte locatie voor Het Scheepvaartmuseum, dat hier sinds 1973 is gevestigd.

Verbouwing Scheepvaartmuseum

Het oorspronkelijke karakter van het gebouw, zoals stadsbouwmeester Daniël Stalpaert het ooit heeft ontworpen, is weer teruggehaald en zichtbaar gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan is dat veel oude ramen, die de afgelopen jaren waren dichtgemetseld, weer open zijn gemaakt. Hierdoor is het nu weer mogelijk om van de ene kant van het gebouw naar de andere kant te kijken. Ook de gevels zijn weer prachtig hersteld en is er een nieuwe fundering onder het gebouw geplaatst.

De warmte–installaties van het Scheepvaartmuseum zijn aangesloten op een WKO-bron (Warmte en Koude opslag). In de zomer wordt de overtollige warmte van vitrines, zalen en binnenplaats naar de bron afgevoerd en in de grond opgeslagen. In de winter wordt deze warmte met overige aardwarmte hergebruikt.
De complexe inpassing is voorbereid met 3D-simulaties en een slimme planning van de bouwstromen. Er was een beperkte bouwplaats, dit is opgelost door de keten en opslag op steigers in het water te plaatsen, waardoor het mogelijk werd te werken met prefab.

Over de binnenplaats is een glazen dak geplaatst ondersteund door een metalen frame. De vorm van het frame is geïnspireerd op koerslijnen van oude zeekaarten. Deze plek wordt de centrale rustplaats in het museum. Deze extra ruimte wordt ook benut voor de ontvangst van bezoekers, groepen en scholen en biedt plaats aan museale activiteiten, feesten, partijen en congressen. Slimme toepassingen in de warmtetechniek zorgen ervoor dat deze binnenruimte in het koude deel van het jaar zonder veel extra energie toch warm gehouden kan worden: de warmte van de museumvitrines wordt ‘s winters naar de binnenplaats geleid en zorgt voor voldoende warmte.

Verbouwing Scheepvaartmuseum Amsterdam

Opdracht

Onze opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf begon met het inzetten van directievoering en toezicht. Al snel is dit uitgebreid met aanvullende opdrachten, zoals het borgen van de Brandveiligheid. Nadien hebben we zelfs opdracht gekregen van het museum om een complex en omvangrijk project te begeleiden: de coördinatie en toezicht op het aanbrengen van de museale voorzieningen en onderdelen. Deze zijn state-of -the-art en zeer interactief.

Meer van dit soort projecten
Gebruikte diensten binnen dit project

Betrokken medewerkers