Transformatie Huize Westerlicht in Alkmaar


Begin dit jaar is Henk Fleer gestart met een nieuwe uitdaging: renovatie Huize Westerlicht in Alkmaar.

Huize Westerlicht

Bejaardentehuis Huize Westerlicht werd gebouwd in het begin van de jaren dertig. Het was een van de grootste bejaardenhuizen in Nederland met ruimte voor 169 personen. Westerlicht was voorzien van een bibliotheek met 2000 boeken, en een concert- en toneelzaal met 250 zitplaatsen. Iedere 14 dagen werd er een uitvoering, zang, dans of film georganiseerd. Hoewel de prijzen relatief hoog lagen was Huize Westerlicht populair en waren er regelmatig lange wachtlijsten.
In 1934 werd het rustoord uitgebreid met een nieuwe vleugel, door deze uitbreiding konden er nu zo’n 250 personen ondergebracht worden.

Ten tijde van de oorlog was het voor Huize Westerlicht spannend, meerdere keren werd een deel van het tehuis gevorderd en verhuisden de bewoners tijdelijk naar Haarlem. Ongeveer 16 onderduikers hielden zich schuil in het gebouw. In 1944 kwam het tot een inval en werden 4 onderduikers opgepakt.

In februari 1952 trof een grote brand Westerlicht en zorgde ervoor dat de westelijke vleugel bijna geheel uitbrandde. Door het vlugge optreden van het personeel en de brandweer waren er slecht twee slachtoffers. De herstelwerkzaamheden duurden tot oktober 1952.

Recente ontwikkelingen

Inmiddels staat het Rijksmonument 15 jaar leeg nadat in 2004 de bewoners verhuisden naar een nieuw gebouw.
Buurman Noordwest Ziekenhuis is nu de huidige eigenaar en gaat het gebouw renoveren. De voorgevel zal worden hersteld in oude glorie en aan de achterkant worden alle niet-originele aanbouwsels verwijderd. Vanbinnen krijgt het een kantoor- en onderwijsfunctie. De verbouwing moet in de zomer van 2020 gereed zijn.

 

Foto: Onbekend / Collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO 1002959.